Diferència entre les revisions de "Grau de Castelló"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 13: Llínea 13:
 
[[Categoria:Pedanies de la Província de Castelló]]
 
[[Categoria:Pedanies de la Província de Castelló]]
 
[[Categoria:Pedanies de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Pedanies de la Comunitat Valenciana]]
[[Categoria:Castelló]]
+
[[Categoria:Castelló de la Plana]]

Revisió de 20:17 26 ago 2018

El barri del Grau de Castelló és el barri mariner o districte marítim de Castelló de la Plana, en la Comunitat Valenciana. Es troba a quasi 4 Km. de la ciutat de Castelló i llimita al nort en Benicàssim i al sur en Almassora. Els seus habitants se nomenen "grauers".

Encara que el Grau de Castelló mai ha tengut entitat pròpia existix una consciència de poble propi diferenciat de Castelló. Aixina puix els seus habitants quan es dirigixen al centre de la Ciutat ho expressen dient: "Me'n vaig a Castelló" i el tinent d'alcalde és popularment conegut com a "l'alcalde".

En el Grau de Castelló n'hi ha una central termoelèctrica de cicle combinat, la Central tèrmica de Castelló.

Origens

L'aparició de ruïnes procedents de l'etapa íbera i romana constaten la creença de que la zona del Grau conta en més de 2.000 anys de tradició de comerç portuari. Ademés, durant els anys d'ocupació musulmana d'estes terres hi hagué comerç, ya que el rei Jaume I ordenà construir l'anomenat "Camí Vell de la Mar" per a unir la ciutat de Castelló en la zona del barri del Grau a on s'han trobat recentment les ruïnes romanes i íberes.

L'activitat comercial des de llavors no ha fet res més que créixer. Els primers peixcadors que es conixen daten de l'any 1398 i estaven domiciliats en la parròquia de Sant Tomàs, en el carrer Escultor Viciano de Castelló. El primer cens del Grau com a barri independent data de l'any 1865 en 428 veïns.