Gorc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 16:33 18 feb 2020 per Loís (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «thumb|Un gorc en Maui, Hawaii En hidrologia, un gorc és una àrea d'un curs d'aigua (d'un riu o riuet) q...»)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca
Un gorc en Maui, Hawaii

En hidrologia, un gorc és una àrea d'un curs d'aigua (d'un riu o riuet) que es caracterisa per una pendent poc profunda, un nivell d'aigua més elevat que el llit del riu, en una velocitat més baixa de l'aigua, és dir, la profunditat de l'aigua és superior a la mija del curs del que forma part i la seua velocitat és inferior a la mija. Els gorcs estan a sovint delimitats per un mur de desguaç natural en la part alta del curs d'aigua o a vegades per dos, u a la part alta i un atre aigües avall.

Formació

Un gorc sol estar sedimentat o armat en grava, i el seu fons se caracterisa generalment per una granulometria més fina dels sediments en la part inferior del riu, degut a la baixa velocitat de la corrent d'aigua dins d'ella. En alguns casos l'orige dels gorcs pot haver segut generat a l'actuar com a conques en formacions de roques expostes als meteors.

Hàbitat

Esta part d'un riuet a sovint proporciona un hàbitat especialisat en ecosistemes aquàtics per organismes que tenen dificultats per a alimentar o navegar en un abast més ràpit del rierol o en aigües estacionalment més càlides. Estes piscines poden ser importants per a l'hàbitat de peixos jóvens, especialment quan molts corrents apleguen a altes temperatures d'estiu i característiques de temporada seca de molt baix fluix.