Germà Colón

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Germà Colón i Domènech
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Filòlec romaniste
Naiximent: 1928
Lloc de naiximent: Castelló, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Germà Colón i Domènech (Castelló, 1928), és un filòlec romaniste (filologia catalana) valencià d'ideologia pancatalanista.

Biografia

Germà Colón estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de Basilea. És un dels principals catalanisadors de les terres valencianes, que defén la suplantació i imposició del català en el Regne de Valéncia. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.

Va donar la seua biblioteca a l'Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.

El dimarts, 30 de setembre de 2014, Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'Ajuntament de Castelló, celebrat el dia 9 de juny de 2014. La noticia que apareix en el periòdic Mediterráneo, al dia següent, diu que els quatre grups polítics (PPCV,PSPV,Compromís i EUPV) acordàren per unanimitat dita distinció.

Obra

A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:

  • El léxico catalán en la Romania (1976).
  • La llengua catalana en els seus textos (1978).
  • El panorama de la lexicografia catalana (1986).
  • Problemes de la llengua a Valéncia i als seus voltants (1987).
  • El español y el catalán, juntos y en contraste (1989).
  • Estudis de filologia catalana i romànica (1997).
  • Para la historia del léxico español (2002).
  • De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes (2003).

Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:

Se convirtió en miembro de la Real Academia de las Buenas Letras de Barcelona y de la Comisión Luliana para la publicación de las obras completas de Ramon Llull. Es también miembro del consejo asesor de la colección Els Nostres Clàssics y del equipo editor de la revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Es consejero de honor de la Asociación Internacional de Lengua y Literatura Catalanas (de la que fue presidente de 1976 a 1982) y miembro numerario del Institut d'Estudis Catalans.

Notícies en prensa

Declaracions d'ell aparegudes en la prensa de paper:

Colón: "El estudio del catalán de Castelló me ha ayudado a superar el exilio voluntario"
(Levante-EMV, 3.11.2002)
Homenaje a las Normes de Castelló. Germà Colón apuesta por la conciliación lingüística. El catedrático asegura que se debe ser sectario en cuestiones de lengua. "El 'valencià' es una variante del català, como el 'lleidatà' o el mallorquín", explicó.
(Mediterráneo, 19.12.2002)
El catedrático Germà Colón afirma que el valenciano "sólo es una variante del catalán".
(El Mundo, 19.12.2002)
El valenciano es catalán, quieran o no quieran.
(Levante-EMV, 11.6.2014)
El 'parlar' de Castellón. El profesor Germà Colón firma el 'Vocabulari castellonenc', con 957 términos provinciales.
(Mediterráneo, 8.1.2016)

El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en Barcelona, i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de 1951. Com podeu vore, un gran valencià.

En el periòdic, ya desaparegut, Valéncia Hui (8.1.2008) en un artícul titulat Un apologista del catalán: Germán Colón el Dr. José Vicente Gómez Bayarri, comenta lo següent:

El Dr. G. Colón achaca a los 'grupos blave.ros' que desde el año 1975 intenten sabotear las 'Normes del 32' y señala que las 'Normes de Castelló' son, guste o no guste, còpia de las 'Normes de l'Institut d'Estudis Catalans' (IEC) y es lo más sensato que se podía hacer.

Fonts

  • CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV). Carta enviada a l'Ajuntament de Castelló (Octubre, 2014).
  • GIMENO I ALONSO, Xavier. Germà Colón, fill predilecte de Castelló (Octubre, 2014).

Enllaços externs