Diferència entre les revisions de "Germà Colón"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
'''Germà Colón i Domènech''' (Castelló, 1928), es un filòlec romaniste (filologia catalana) que estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de [[Basilea]]. És un dels principals catalanisadors de la nostra terra, que defén la suplantació i imposició del català en nostre [[Regne de Valéncia]]. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.  
+
'''Germà Colón i Domènech''' ([[Castelló]], [[1928]]), és un filòlec romaniste (filologia catalana) que estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de [[Basilea]]. És un dels principals catalanisadors de la nostra terra, que defén la suplantació i imposició del [[català]] en nostre [[Regne de Valéncia]]. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.  
  
 
Va donar la seua biblioteca a l'[[Universitat Jaume I]] de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.
 
Va donar la seua biblioteca a l'[[Universitat Jaume I]] de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.
  
El dimarts, 30 de setembre de 2014, Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'[[Ajuntament de Castelló]], celebrat el dia 9 de juny de 2014. La noticia que apareix en el periòdic ''Mediterráneo'', al dia següent, diu que els quatre grups polítics ([[PPCV]],[[PSPV]],[[Compromís]] i [[EUPV]]) acordàren per unanimitat dita distinció.
+
El dimarts, [[30 de setembre]] de [[2014]], Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'[[Ajuntament de Castelló]], celebrat el dia [[9 de juny]] de 2014. La noticia que apareix en el periòdic ''Mediterráneo'', al dia següent, diu que els quatre grups polítics ([[PPCV]],[[PSPV]],[[Compromís]] i [[EUPV]]) acordàren per unanimitat dita distinció.
  
 
A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:
 
A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:
  
• El léxico catalán en la Romania (1976).
+
• El léxico catalán en la Romania ([[1976]]).
• La llengua catalana en els seus textos (1978).
+
• La llengua catalana en els seus textos ([[1978]]).
• El panorama de la lexicografia catalana (1986).
+
• El panorama de la lexicografia catalana ([[1986]]).
• Problemes de la llengua a València i als seus voltants (1987).
+
• Problemes de la llengua a València i als seus voltants ([[1987]]).
• El español y el catalán, juntos y en contraste (1989).
+
• El español y el catalán, juntos y en contraste ([[1989]]).
• Estudis de filologia catalana i romànica (1997).
+
• Estudis de filologia catalana i romànica ([[1997]]).
• Para la historia del léxico español (2002).
+
• Para la historia del léxico español ([[2002]]).
• De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes (2003).
+
• De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes ([[2003]]).
  
 
Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:
 
Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:
Llínea 24: Llínea 24:
 
''El valenciano es catalán, quieran o no quieran.''
 
''El valenciano es catalán, quieran o no quieran.''
  
El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en Barcelona, i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de 1951. Com podeu vore, un ''gran valencià''.
+
El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en [[Barcelona]], i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de [[1951]]. Com podeu vore, un ''gran valencià''.
  
 
== Fonts ==
 
== Fonts ==

Revisió de 13:16 7 jun 2016

Germà Colón i Domènech (Castelló, 1928), és un filòlec romaniste (filologia catalana) que estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de Basilea. És un dels principals catalanisadors de la nostra terra, que defén la suplantació i imposició del català en nostre Regne de Valéncia. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.

Va donar la seua biblioteca a l'Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.

El dimarts, 30 de setembre de 2014, Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'Ajuntament de Castelló, celebrat el dia 9 de juny de 2014. La noticia que apareix en el periòdic Mediterráneo, al dia següent, diu que els quatre grups polítics (PPCV,PSPV,Compromís i EUPV) acordàren per unanimitat dita distinció.

A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:

• El léxico catalán en la Romania (1976). • La llengua catalana en els seus textos (1978). • El panorama de la lexicografia catalana (1986). • Problemes de la llengua a València i als seus voltants (1987). • El español y el catalán, juntos y en contraste (1989). • Estudis de filologia catalana i romànica (1997). • Para la historia del léxico español (2002). • De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes (2003).

Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:

Se convirtió en miembro de la Real Academia de las Buenas Letras de Barcelona y de la Comisión Luliana para la publicación de las obras completas de Ramon Llull. Es también miembro del consejo asesor de la colección Els Nostres Clàssics y del equipo editor de la revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Es consejero de honor de la Asociación Internacional de Lengua y Literatura Catalanas (de la que fue presidente de 1976 a 1982) y miembro numerario del Institut d'Estudis Catalans.

Declaracions d'ell aparegudes en la prensa de paper (Levante, 11.6.2014):

El valenciano es catalán, quieran o no quieran.

El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en Barcelona, i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de 1951. Com podeu vore, un gran valencià.

Fonts

  • CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV). Carta enviada a l'Ajuntament de Castelló (Octubre, 2014).
  • GIMENO I ALONSO, Xavier. Germà Colón, fill predilecte de Castelló (Octubre, 2014).

Enllaços externs