Diferència entre les revisions de "Germà Colón"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(No es mostren 11 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 10: Llínea 10:
 
| lloc_mort =  
 
| lloc_mort =  
 
}}
 
}}
'''Germà Colón i Domènech''' ([[Castelló]], [[1928]]), és un filòlec romaniste (filologia catalana) que estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de [[Basilea]]. És un dels principals catalanisadors de la nostra terra, que defén la suplantació i imposició del [[català]] en nostre [[Regne de Valéncia]]. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.  
+
'''Germà Colón i Domènech''' ([[Castelló]], [[1928]]), és un filòlec romaniste (filologia catalana) [[Valencians|valencià]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]].
 +
 
 +
== Biografia==
 +
 
 +
Germà Colón estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de [[Basilea]]. És un dels principals catalanisadors de les [[Comunitat Valenciana|terres valencianes]], que defén la suplantació i imposició del [[català]] en el [[Regne de Valéncia]]. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.  
  
 
Va donar la seua biblioteca a l'[[Universitat Jaume I]] de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.
 
Va donar la seua biblioteca a l'[[Universitat Jaume I]] de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.
  
El dimarts, [[30 de setembre]] de [[2014]], Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'[[Ajuntament de Castelló]], celebrat el dia [[9 de juny]] de 2014. La noticia que apareix en el periòdic ''Mediterráneo'', al dia següent, diu que els quatre grups polítics ([[PPCV]],[[PSPV]],[[Compromís]] i [[EUPV]]) acordàren per unanimitat dita distinció.
+
== Obra ==
  
 
A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:
 
A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:
El léxico catalán en la Romania ([[1976]]).
+
 
La llengua catalana en els seus textos ([[1978]]).
+
* ''El léxico catalán en la Romania'' ([[1976]]).
El panorama de la lexicografia catalana ([[1986]]).
+
* ''La llengua catalana en els seus textos'' ([[1978]]).
Problemes de la llengua a València i als seus voltants ([[1987]]).
+
* ''El panorama de la lexicografia catalana'' ([[1986]]).
El español y el catalán, juntos y en contraste ([[1989]]).
+
* ''Problemes de la llengua a Valéncia i als seus voltants'' ([[1987]]).
Estudis de filologia catalana i romànica ([[1997]]).
+
* ''El español y el catalán, juntos y en contraste'' ([[1989]]).
Para la historia del léxico español ([[2002]]).
+
* ''Estudis de filologia catalana i romànica'' ([[1997]]).
De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes ([[2003]]).
+
* ''Para la historia del léxico español'' ([[2002]]).
 +
* ''De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes'' ([[2003]]).
  
 
Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:
 
Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:
:''Se convirtió en miembro de la Real Academia de las Buenas Letras de Barcelona y de la Comisión Luliana para la publicación de las obras completas de Ramon Llull. Es también miembro del consejo asesor de la colección Els Nostres Clàssics y del equipo editor de la revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Es consejero de honor de la Asociación Internacional de Lengua y Literatura Catalanas (de la que fue presidente de 1976 a 1982) y miembro numerario del Institut d'Estudis Catalans.''
 
  
Declaracions d'ell aparegudes en la prensa de paper (Levante, 11.6.2014):
+
{{Cita|''Se convirtió en miembro de la Real Academia de las Buenas Letras de Barcelona y de la Comisión Luliana para la publicación de las obras completas de Ramon Llull. Es también miembro del consejo asesor de la colección Els Nostres Clàssics y del equipo editor de la revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Es consejero de honor de la Asociación Internacional de Lengua y Literatura Catalanas (de la que fue presidente de 1976 a 1982) y miembro numerario del Institut d'Estudis Catalans.''}}
 +
 
 +
== Notícies en prensa ==
 +
[[Archiu:Ignorancia.jpg|200px]]
 +
 
 +
 
 +
Declaracions d'ell aparegudes en la prensa de paper:
 +
 
 +
{{Cita|''Colón: "El estudio del catalán de Castelló me ha ayudado a superar el exilio voluntario"''}} (''[[Levante-EMV]]'', 3.11.2002)
 +
 
 +
{{Cita|''Homenaje a las Normes de Castelló. Germà Colón apuesta por la conciliación lingüística. El catedrático asegura que se debe ser sectario en cuestiones de lengua. "El 'valencià' es una variante del català, como el 'lleidatà' o el mallorquín", explicó.''}} (''[[Mediterráneo]]'', 19.12.2002)
 +
 
 +
{{Cita|''El catedrático Germà Colón afirma que el valenciano "sólo es una variante del catalán".''}} (''[[El Mundo]]'', 19.12.2002)
 +
 +
{{Cita|''El valenciano es catalán, quieran o no quieran.''}} (''Levante-EMV'', 11.6.2014)
  
''El valenciano es catalán, quieran o no quieran.''
+
{{Cita|El 'parlar' de Castellón. El profesor Germà Colón firma el 'Vocabulari castellonenc', con 957 términos provinciales.|(''Mediterráneo'', 8.1.2016)}}
  
 
El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en [[Barcelona]], i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de [[1951]]. Com podeu vore, un ''gran valencià''.
 
El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en [[Barcelona]], i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de [[1951]]. Com podeu vore, un ''gran valencià''.
 +
 +
En el periòdic, ya desaparegut, [[Valéncia Hui]] (8.1.2008) en un artícul titulat ''Un apologista del catalán: Germán Colón'' el Dr. [[José Vicente Gómez Bayarri]], comenta lo següent:
 +
 +
{{Cita|''El Dr. G. Colón achaca a los 'grupos blave.ros' que desde el año 1975 intenten sabotear las 'Normes del 32' y señala que las 'Normes de Castelló' son, guste o no guste, còpia de las 'Normes de l'Institut d'Estudis Catalans' (IEC) y es lo más sensato que se podía hacer.''}}
 +
 +
== Fill predilecte ==
 +
 +
El dimarts, [[30 de setembre]] de [[2014]], Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de [[Castelló]] per acort plenari de l'[[Ajuntament de Castelló]], celebrat el dia [[31 de juliol]] de 2014. La notícia que apareix en el periòdic ''Mediterráneo'', al dia següent, diu que els quatre grups polítics ([[PPCV]],[[PSPV]],[[Compromís]] i [[EUPV]]) acordàren per unanimitat dita distinció.
 +
 +
{{Cita|''Castellón incorporará a Germà Colón y al padre Ricardo a su galería de hijos ilustres. Los cuatro grupos políticos municipales acordaron ayer por unanimidad la concesión de la distinción de hijo predilecto de Castellón a Germà Colón, y el título de hijo adoptivo al padre Ricardo. El consenso entre el PP y la oposición del PSPV-PSOE, Compromís y EU, fue alcanzado en la junta de portavoces, según anunció tras la reunión el alcalde, [[Alfonso Bataller]].''|(''[[Mediterráneo]]'', 10.6.2014)}}
 +
 +
{{Cita|''El pleno del Ayuntamiento de Castellón acuerda nombrar hijo adoptivo al padre Ricardo García y a Germà Colón como hijo predilecto de la ciudad''.|(''[[Mediterráneo]]'', 1.8.2014)}}
 +
 +
* L'entitat cultural valenciana [[Círcul Cívic Valencià]] (CCV) presentà un escrit en el registre general (Dades del registre: Ajuntament de Castelló. Registro Entrada 2014-E-RC-37532 11/06/2014 12:58) dirigit a l'Alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, per a que el PPCV, que estava en el govern, reconsiderara l'acort junt als atres grups de l'oposició (PSPV, Compromís i EU) de nomenar fill predilecte de Castelló a Germà Colón, no rebent cap resposta.
  
 
== Fonts ==
 
== Fonts ==
  
 
* CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV). Carta enviada a l'Ajuntament de Castelló (Octubre, 2014).   
 
* CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV). Carta enviada a l'Ajuntament de Castelló (Octubre, 2014).   
* GIMENO I ALONSO, Xavier. Germà Colón, fill predilecte de Castelló (Octubre, 2014).
+
* GIMENO I ALONSO, Xavier. ''Germà Colón, fill predilecte de Castelló'' (Octubre, 2014).
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 07:38 19 ago 2019

Germà Colón i Domènech
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Filòlec romaniste
Naiximent: 1928
Lloc de naiximent: Castelló, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Germà Colón i Domènech (Castelló, 1928), és un filòlec romaniste (filologia catalana) valencià d'ideologia pancatalanista.

Biografia

Germà Colón estudià en l'Universitat de Barcelona i és doctorà en l'Universitat de Madrit, perteneix a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i és catedràtic de l'universitat suïssa de Basilea. És un dels principals catalanisadors de les terres valencianes, que defén la suplantació i imposició del català en el Regne de Valéncia. Per tota eixa “tasca” li han concedit multitut de premis.

Va donar la seua biblioteca a l'Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i és creà una fundació en el seu nom per a l'estudi de la filologia romànica.

Obra

A Germà Colón li devem obres tan “valencianes” com:

  • El léxico catalán en la Romania (1976).
  • La llengua catalana en els seus textos (1978).
  • El panorama de la lexicografia catalana (1986).
  • Problemes de la llengua a Valéncia i als seus voltants (1987).
  • El español y el catalán, juntos y en contraste (1989).
  • Estudis de filologia catalana i romànica (1997).
  • Para la historia del léxico español (2002).
  • De Ramon Llull al Diccionari de Fabra. Acostament lingüístic als monuments de les lletres catalanes (2003).

Entre els seus “mèrits”, trobem, segons la Wikipedia:

Se convirtió en miembro de la Real Academia de las Buenas Letras de Barcelona y de la Comisión Luliana para la publicación de las obras completas de Ramon Llull. Es también miembro del consejo asesor de la colección Els Nostres Clàssics y del equipo editor de la revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes. Es consejero de honor de la Asociación Internacional de Lengua y Literatura Catalanas (de la que fue presidente de 1976 a 1982) y miembro numerario del Institut d'Estudis Catalans.

Notícies en prensa

Ignorancia.jpg


Declaracions d'ell aparegudes en la prensa de paper:

Colón: "El estudio del catalán de Castelló me ha ayudado a superar el exilio voluntario"

(Levante-EMV, 3.11.2002)

Homenaje a las Normes de Castelló. Germà Colón apuesta por la conciliación lingüística. El catedrático asegura que se debe ser sectario en cuestiones de lengua. "El 'valencià' es una variante del català, como el 'lleidatà' o el mallorquín", explicó.

(Mediterráneo, 19.12.2002)

El catedrático Germà Colón afirma que el valenciano "sólo es una variante del catalán".

(El Mundo, 19.12.2002)

El valenciano es catalán, quieran o no quieran.

(Levante-EMV, 11.6.2014)

El 'parlar' de Castellón. El profesor Germà Colón firma el 'Vocabulari castellonenc', con 957 términos provinciales.
(Mediterráneo, 8.1.2016)

El Sr. Colón ha desenrollat tota la seua vida personal i professional en Barcelona, i ha treballat a la soca del pancatalanisme des de l'àmbit de la romanística, especialitat de la qual és llicenciat des de 1951. Com podeu vore, un gran valencià.

En el periòdic, ya desaparegut, Valéncia Hui (8.1.2008) en un artícul titulat Un apologista del catalán: Germán Colón el Dr. José Vicente Gómez Bayarri, comenta lo següent:

El Dr. G. Colón achaca a los 'grupos blave.ros' que desde el año 1975 intenten sabotear las 'Normes del 32' y señala que las 'Normes de Castelló' son, guste o no guste, còpia de las 'Normes de l'Institut d'Estudis Catalans' (IEC) y es lo más sensato que se podía hacer.

Fill predilecte

El dimarts, 30 de setembre de 2014, Germà Colón fon nomenat fill predilecte de la ciutat de Castelló per acort plenari de l'Ajuntament de Castelló, celebrat el dia 31 de juliol de 2014. La notícia que apareix en el periòdic Mediterráneo, al dia següent, diu que els quatre grups polítics (PPCV,PSPV,Compromís i EUPV) acordàren per unanimitat dita distinció.

Castellón incorporará a Germà Colón y al padre Ricardo a su galería de hijos ilustres. Los cuatro grupos políticos municipales acordaron ayer por unanimidad la concesión de la distinción de hijo predilecto de Castellón a Germà Colón, y el título de hijo adoptivo al padre Ricardo. El consenso entre el PP y la oposición del PSPV-PSOE, Compromís y EU, fue alcanzado en la junta de portavoces, según anunció tras la reunión el alcalde, Alfonso Bataller.
(Mediterráneo, 10.6.2014)
El pleno del Ayuntamiento de Castellón acuerda nombrar hijo adoptivo al padre Ricardo García y a Germà Colón como hijo predilecto de la ciudad.
(Mediterráneo, 1.8.2014)
  • L'entitat cultural valenciana Círcul Cívic Valencià (CCV) presentà un escrit en el registre general (Dades del registre: Ajuntament de Castelló. Registro Entrada 2014-E-RC-37532 11/06/2014 12:58) dirigit a l'Alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, per a que el PPCV, que estava en el govern, reconsiderara l'acort junt als atres grups de l'oposició (PSPV, Compromís i EU) de nomenar fill predilecte de Castelló a Germà Colón, no rebent cap resposta.

Fonts

  • CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV). Carta enviada a l'Ajuntament de Castelló (Octubre, 2014).
  • GIMENO I ALONSO, Xavier. Germà Colón, fill predilecte de Castelló (Octubre, 2014).

Enllaços externs