Folga

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:15 14 maig 2020 per Xavier (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «Una folga (Posverbal de folgar.), en castellà ''huelga'', és una forma de protesta en la que els seus participants o membres s'abstenen de realisar l'activita…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Una folga (Posverbal de folgar.), en castellà huelga, és una forma de protesta en la que els seus participants o membres s'abstenen de realisar l'activitat que realisen normalment en perjuí d'aquells als que dirigixen els seus reclams o les seues queixes. El tipo més important i estés és la folga laboral o desocupació que és la suspensió colectiva de la seua activitat per part dels treballadors en la finalitat de reivindicar millores en les condicions de treball o manifestar-se contra retallades en els volguts drets socials;​ segons l'Organisació Internacional del Treball (OIT), és un dels mijos llegítims fonamentals de que disponen els ciutadans i específicament els treballadors (a través del moviment sindical i les organisacions sindicals) per a la promoció i defensa dels seus interessos econòmics i socials.

El Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) definix la paraula folga com el temps durant el qual u no treballa o l'interrupció del treball com a mida de pressió per a reivindicar o manifestar protesta.

Classes de folga

El diccionari de la RACV també comenta els diferents tipos de folga:

  • Folga a la japonesa, la que fan els treballadors aumentant la producció i creant un excedent de producció que perjudica a l'empresa.
  • Folga de braços plegats, la que es fa estant en el lloc de treball pero sense treballar.
  • Folga de zel, fer descendir el rendiment o la producció treballant lentament i aplicant meticulosament totes les disposicions reglamentàries.
  • Folga general, la que afecta a tots els treballadors de tots els sectors.
  • Folga de fam, abstinència total de prendre aliments per a commoure al patró, a la direcció o a un organisme.
  • Folga salvage, la que es produïx per sorpresa i sense avís previ.
  • Folga revolucionària, la que es fa per motius polítics i no laborals.

Ademés fa una observació: La paraula folga com a interrupció del treball com a mida de pressió apareix en els diccionaris valencians de Carles Ros de 1764, en el de Just Pastor Fuster de 1827, en el de Josep Escrig de 1851, en l'Escrig-Llombart de 1887 o en el de Lluís Fullana de 1921, entre molts atres fins a l'actualitat.

Enllaços externs