Estret de Gibraltar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'estret de Gibraltar

L'estret de Gibraltar separa Europa d'Africa i té un ample de poc més de 10 quilómetros, gens més que el Mont Everest que s'eleva uns nou quilómetros sobre el nivell del mar.

En este lloc les condicions meteorològiques són absolutament particulars, ya que el relleu canalisa el vent que pot adoptar dos direccions diferents: Oest i Est ; és dir, vent de ponent o el contrari. Accelera brutalment i pot arribar a alcançar fins a 40 i 50 nucs prop del penyó. Per contra, 20 milles ans o 20 milles després, pot ser fluix o nul. El pas per l'estret no és especialment estrategic pero les tripulacions deuran anticipar-se als bruscs canvis de vent per a no perdre temps.

L'estret de Gibraltar és una barrera natural entre dos països: Espanya i Marroc; entre dos continents: Europa i Àfrica; entre dos mars: el Mar Mediterràneu i l'Oceà Atlàntic; entre dos religions: la cristiana i la musulmana; entre dos cultures: l'occidental i l'oriental. Inclós geologicament, l'estret representa la fissura de les dos plaques tectòniques: la placa d'Eurasia i la placa Africana. La profunditat en mig de l'estret és de 1.400 metros. En cap lloc del món existixen tants contrasts en una distancia tan curta.