Ermita dels Peixets

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ermita dels Peixets - Alboraya

L'Ermita dels Peixets, dedicada al Santíssim Sacrament, es troba situada a vores del mar, en el marge dret del Barranc del Carraixet, en el municipi d'Alboraya, de la comarca de L'Horta Nort, de la província de Valéncia. El seu expedient està incoat, no presentant encara Anotació ministerial, pese a això, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Turisme, Cultura i Deports de la Generalitat Valenciana, ho te inscrit com a Be d'Interés Cultural.

Història

La seua construcció te com fi la commemoració del milacre ocorregut, segons conta la llegenda, en el sigle XIV (1348) en eixe mateix lloc.

Es tracta del cridat Milacre dels peixets, que consistí segons les narracions populars en el següent fet; conten que el retor d'Alboraya, tractant de portar el viàtic a un fidel moribunt que vivia en Almàssera (poble morisc en aquella época) tingué que creuar el barranc de Carraixet, quan es va vore sorprés per un torrent d'aigua, lo que provocà que li caiguera a l'aigua el coborrio (espècie de cepet en cadena que es penjava pendent del coll, i que en anterioritat al Concili de Trento gastaven els sacerdots quan tenien necessitat d'administrar la comunió fora de l'iglésia). El milacre es produí quan dos peixos emergiren en les sagrades formes, depositant-les en el càliç que portava el sacerdot.

Descripció

L'ermita presenta planta rectangular, d'estil neogótic i la seua construcció data de l'any 1901. La fachada està dividida verticalment en tres trams dels quals el central és de major amplitut, estant separats estos trams per contraforts arrematats en pinàculs merament decoratius. També el tram central presenta el portal d'entrada, la porta d'accés s'obri baix arc conopial, i en les seues fulles fetes en plancha de zinc presenta figures alusives al milacre; sobre ella, en lletres ceràmiques, la llegenda 'Ermita del Milacre - Any 1907.

Damunt de la porta principal pot observar-se una obertura en un arc apuntat que arranca d'un voladiç. En els laterals poden apreciar-se a mija alçada, finestres ogivals. L'interior de l'ermita te com coberta una volta de canó apuntat realisada en rajola; als peus es troba el cor alt al que s'accedix per una escala de caragol. El presbiteri, en barana metàlica en els laterals , te dos grades, l'altar major és de marbre sostengut per dos columnes en un retaule de taulellets adossat a la paret en la representació del milacre. En la part superior presenta un ocul. A la sacristia s'accedix des dels laterals de l'altar, travessant unes portes apuntades. La coberta exterior és de dos aigües.

Junt a ella està la Font dels Peixets, construïda en l'any 1959.

El dilluns de Pasqua es celebra una concorreguda romeria a l'ermita, en menjar comunitari i distints actes festius i religiosos.

Enllaços externs

Vore també