Diferència entre les revisions de "Cuiro"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
m (Afigc image)
m
 
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[File:Leathertools.jpg|thumb|Aïnes modernes per a treballar el cuiro]]
 
[[File:Leathertools.jpg|thumb|Aïnes modernes per a treballar el cuiro]]
Es diu '''cuiro''' (del [[llatí]] ''corium'', "pell dels animals, adobada") a la [[pell]] animal tractada per mig de l'adobament.​ Prové d'una capa de teixit que recobrix als animals i que té propietats de resistència i flexibilitat apropiades per a la seua posterior manipulació. La capa de pell és separada del cos dels animals, s'elimina el pèl o la llana, llevat en els casos en que es vullga conservar esta cobertura pilosa en el resultat final, i posteriorment és somesa a un procés d'adobament. El cuiro s'ampra com a material primari per ad atres elaboracions.
+
Se diu '''cuiro''' (del [[llatí]] ''corium'', "pell dels animals, adobada") a la [[pell]] animal tractada per mig de l'adobament, antigament escrit ''cuyro''.​ Prové d'una capa de teixit que recobrix els animals i que té propietats de resistència i flexibilitat apropiades per a la seua posterior manipulació. La capa de pell és separada del cos dels animals, s'elimina el pèl o la llana, llevat en els casos en que es vullga conservar esta cobertura pilosa en el resultat final, i posteriorment és somesa a un procés d'adobament. El cuiro s'ampra com a material primari per a atres elaboracions.
  
L'art d'elaborar el cuiro per a la consecució de productes manufacturats és denominat marroquineria, paraula que prové del [[marroquí]], un tipo de cuiro llustrós i prim.
+
L'art d'elaborar el cuiro per a la consecució de productes manufacturats és denominat marroquineria, paraula que prové del [[marroquí]], una classe de cuiro llustrós i prim.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 16:22 29 jul 2019

Aïnes modernes per a treballar el cuiro

Se diu cuiro (del llatí corium, "pell dels animals, adobada") a la pell animal tractada per mig de l'adobament, antigament escrit cuyro.​ Prové d'una capa de teixit que recobrix els animals i que té propietats de resistència i flexibilitat apropiades per a la seua posterior manipulació. La capa de pell és separada del cos dels animals, s'elimina el pèl o la llana, llevat en els casos en que es vullga conservar esta cobertura pilosa en el resultat final, i posteriorment és somesa a un procés d'adobament. El cuiro s'ampra com a material primari per a atres elaboracions.

L'art d'elaborar el cuiro per a la consecució de productes manufacturats és denominat marroquineria, paraula que prové del marroquí, una classe de cuiro llustrós i prim.

Enllaços externs[editar]