Diferència entre les revisions de "Catalunya"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 25: Llínea 25:
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
* [http://www.gencat.cat/index_cas.Htm Web de la Generalitat de Catalunya] (En català)
+
* [http://www.gencat.cat Web de la Generalitat de Catalunya] (En català)
 
* [http://www.gencat.net/generalitat/cas/estatut/index.Htm Estatut d'autonomia] (En català)
 
* [http://www.gencat.net/generalitat/cas/estatut/index.Htm Estatut d'autonomia] (En català)
 
* [http://www10.gencat.net/ptop/binaris/carreteres300_tcm32-23833.Pdf Xàrxia bàsica de carreteres de Catalunya] (En català)
 
* [http://www10.gencat.net/ptop/binaris/carreteres300_tcm32-23833.Pdf Xàrxia bàsica de carreteres de Catalunya] (En català)
 
{{Comunitats Autònomes d'Espanya}}
 
{{Comunitats Autònomes d'Espanya}}
 
[[Categoria:Catalunya]]
 
[[Categoria:Catalunya]]

Revisió de 17:31 3 jun 2009

Plantilla:Esbós Catalunya és una comunitat autònoma espanyola situada al nordest de la Península Ibèrica. Ocupa un territori d'uns 32.000 km² que llimita al Nort en França i Andorra, A l'Est en el Mar Mediterràneu al llarc d'una franja marítima d'uns 580 quilómetros, al Sur en la Comunitat Valenciana (Castelló), i a l'Oest en Aragó (Saragossa, Terol i Huesca). Esta situació estratègica ha afavorit una relació molt intensa en els territoris de la conca mediterrànea i en l'Europa continental. La capital de Catalunya és la ciutat de Barcelona.

En el territori català habiten actualment 7.364.078 persones[1] en un total de 946 municipis de qué 63 superen els 20.000 habitants (en els que viu el 70 per cent de la població catalana). Dos terços de la població viu en la Regió Metropolitana de Barcelona. Constituïx un territori molt dens i altament industrialisat, liderant el sector a Espanya des del sigle XIX i la seua economia és la més important d'entre les comunitats autònomes, al generar el 18,7% del PIB espanyol,[2] sent la quarta en PIB per càpita, després de País Vasc, Navarra i Comunitat de Madrit.

Catalunya fon durant l'Edat Mitjana un dels territoris principals de la Corona d'Aragó. En el decliu de la Corona va decaure Catalunya, que no va tornar a destacar fins a l'industrialisació. Sa història i sa llengua són molt valorades pels seus habitants i per a molts són la base de la seua identitat colectiva.

Referències

  1. Alvanç del Padró Municipal a 1 de giner de 2008, Institut Nacional d'Estadística
  2. Institut Nacional d'Estadística, contabilitat Regional d'Espanya (principals resultats) Estructura percentual del PIB a preus de mercat, segons senya en data 2007

Veja's també

Enllaços externs

Comunitats autònomes d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Galícia · Principat d'Astúries · Cantàbria · País Vasc · Navarra · Aragó · Catalunya · Comunitat Valenciana · Regió de Múrcia · Andalusia · Castella-La Mancha · Extremadura · Comunitat de Madrit · Castella i Lleó · La Rioja · Illes Balears · Illes Canàries · Ceuta · Melilla