Diferència entre les revisions de "Carnestoltes"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Cartell de carnestoltes vinaros2003.jpg|thumb|right|300px|<center>Cartell dels Carnestoltes de [[Vinaròs]] de l'any [[2003]]</center>]]
 
[[Image:Cartell de carnestoltes vinaros2003.jpg|thumb|right|300px|<center>Cartell dels Carnestoltes de [[Vinaròs]] de l'any [[2003]]</center>]]
'''Carnestoltes''' és una estació festiva que es celebra sèt semanes despuix de la primera lluna plena passat el solstici d'hivern, durant el més de [[febrer]]. El carnestoltes implica típicament una celebració pública. Se celebra en la majoria dels països cristians i són especialment destacables en [[Espanya]] els de les [[Illes Canàries]], en [[Europa]] el carnestoltes de [[Venècia]] i en [[Amèrica]] els de [[Brasil]], sent el de [[Rio de Janeiro]] el més famós de tots en el país carioca.  
+
'''Carnestoltes''' és una estació festiva que es celebra sèt semanes despuix de la primera lluna plena passat el solstici d'[[hivern]], durant el més de [[febrer]]. El carnestoltes implica típicament una celebració pública. Se celebra en la majoria dels països cristians i són especialment destacables en [[Espanya]] els de les [[Illes Canàries]], en [[Europa]] el carnestoltes de [[Venècia]] i en [[Amèrica]] els de [[Brasil]], sent el de [[Rio de Janeiro]] el més famós de tots en el país carioca.  
  
 
Carnestoltes està relacionat en molts casos en celebracions religioses, és un festeig públic que pren lloc principalment en el periodo de [[Quaresma]] del calendari cristia. No obstant, també es poden trobar o portar a veta carnistolteses en diferents moments de l'any quan se busca festejar per atres raons diferents a les religioses.
 
Carnestoltes està relacionat en molts casos en celebracions religioses, és un festeig públic que pren lloc principalment en el periodo de [[Quaresma]] del calendari cristia. No obstant, també es poden trobar o portar a veta carnistolteses en diferents moments de l'any quan se busca festejar per atres raons diferents a les religioses.

Revisió de 15:03 12 oct 2019

Cartell dels Carnestoltes de Vinaròs de l'any 2003

Carnestoltes és una estació festiva que es celebra sèt semanes despuix de la primera lluna plena passat el solstici d'hivern, durant el més de febrer. El carnestoltes implica típicament una celebració pública. Se celebra en la majoria dels països cristians i són especialment destacables en Espanya els de les Illes Canàries, en Europa el carnestoltes de Venècia i en Amèrica els de Brasil, sent el de Rio de Janeiro el més famós de tots en el país carioca.

Carnestoltes està relacionat en molts casos en celebracions religioses, és un festeig públic que pren lloc principalment en el periodo de Quaresma del calendari cristia. No obstant, també es poden trobar o portar a veta carnistolteses en diferents moments de l'any quan se busca festejar per atres raons diferents a les religioses.

El carnestoltes sempre implica algun tipo de desfilada o activitat publica en la que poden participar no soles els directament involucrats en l'organisacio si no tota la comunitat en conjunt. Normalment, el carnestoltes és un dels periodos que representa més alegria, comunió social i diversio en l'any ya que tots, independentment de religió, edat o provinença poden fruir-ho.

Una de les caracteristiques més ixents del carnestoltes és que pot ser festejat per diferents comunitats i països per diverses raons. En la majoria de les situacions, el seu desenroll te que vore en tradicions, costums i dates importants per a la cultura especifica en la qual se realisa. En els carnestolteses solen fer-se present elements tals com disfrasos, cotillo, colors, vetes, decoracions de tot tipo, antifaços i elements ludics que poden ser colocat tant en les estructures desfilants com en diferents edificis de la ciutat o poble.

Els carnestolteses sempre inclouen ademés festejos que prenen lloc per llargues hores, especialment balls, música, representacions artistiques, jocs i tot tipo de divertiments. Al mateix temps, solen combinar-se tals escenes en abundants desplegaments de dinars tipics que poden comprar-se a preus accessibles.

Entre els carnestolteses més famosos del mon, el de Brasil en les seues comparses està sense dubtes al front. També devem mencionar al famós i elegant carnestoltes de Venecia, els carnestoltes espanyols, el carnestoltes de Colonia (Alemanya), el de Barranquilla (Colombia), els carnestolteses asiatics, el de Grècia i el de Gualeguaychú (Argentina). Estos carnestolteses representen els tipics festejos de cada regió i mostren com el planeta sancer pot fruir tals events.


Carnestoltes en la Comunitat Valenciana

En canvi en Valéncia no és una festa molt celebrada fins fa poc, gràcies als mijos de comunicació. El carnestoltes més important de Valéncia és el Carnestoltes de Vinaròs.