Calendari

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:21 6 març 2019 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina d'un calendari hindú.

El calendari, (del llatí calenda) és una taula d'ordenació temporal per a l'organisació de les activitats d'una societat.

Orige etimològic[editar | editar còdic]

La paraula calendari prové del llatí calendarium, que era el llibre de contes en que els prestamistes anotaven els noms dels seus deutors i les sumes que devien. L'interés de les sumes deixades se pagava en les Calendae de cada més, i d'ací la paraula Calendarium.

El començament de l'any en l'era romana era març, i es va nomenar d'esta manera en honor a Mart, deu de la guerra; abril, va ser nomenat per Aperire, en llatí "obrir", lo que significava el renaiximent de la primavera; maig, en honor a Maia, la deesa de la primavera; juny, en honor a Juno, esposa de Júpiter i deesa del matrimoni.

Posteriorment, en els anys de Juli Cèsar, Quinctilis se va canviar per juliol en el seu honor, i un poquet més tart en els anys de l'emperador August se va canviar Sextilis per agost. Els mesos de giner i febrer, com s'explica més avant, se varen afegir despuix. Febrer va ser nomenat aixina en honor a Februa, el festival de la purificació, i giner pel deu Janus, deu de les portes.