Bous al carrer

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 20:11 24 ago 2019 per Xavier (Discussió | contribucions)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Bous en Albocàsser.

Els Bous al carrer són un tipo de festa taurina popular que es practica en molts pobles del Regne de Valéncia, sobretot en les comarques de la Marina Alta, Alt Millars, Alt Palància, Baix i Alt Maestrat i el nort de la Plana Alta. És molt típic de fer "Soltes de Vaques", que és lo mateix pero utilisant vaques. Si be se pot fer en qualsevol moment de l'any, en general coincidix en les festes patronals i la majoria se fan en l'agost.

Descripció[editar]

El carrer, típicament el més llarc i ample del poble, es tanca en unes tanques de ferro o fusta a cada entrada. A l'un i l'atre bando del carrer, se monten els cadafals, que son com a places de bous fetes de ferro i que son desmontables. Estes permeten eixir i entrar fàcilment, i aixina se pot envestir al bou, fugir cap a dins i observar-lo sense perill.També se disponen grades de fusta nomenades triànguls i caixons a l'obert, que permeten amagar-se del bou.

Quan tots estiguen en el seu lloc - els atrevits avall i els més tímits dalt - se solta un bou al carrer o dins de la plaça. L'espectàcul consistix en eixir al carrer des dels carafals, envestir a l'animal, i córrer davant d'este bou.

N'hi ha una varietat que es diu Bous a la mar practicat en Dénia i Benicarló, en el qual en conte del carrer n'hi ha un jagant carafal, en forma d'arena, obert al mar. Ací l'objectiu és de fer entrar al bou a l'aigua.

Vore també[editar]