Diferència entre les revisions de "Any"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (perquè > per a que)
(No es mostren 11 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
Un '''any''' és el periodo de temps que tarda la [[Terra]] a orbitar una volta al voltant del [[Sol]]. El terme ''any'' també s'usa per a referir-se al periodo orbital de qualsevol [[planeta]] i, per extensió, s'aplica a atres cicles orbitals. La senzillea d'esta definició oculta la [[complexitat]] del seu còmput. Es consideren diversos "anys" segons la referència triada per a determinar la seua duració:
+
Un '''any''' és el periodo de temps que tarda la [[Terra]] en orbitar una volta al voltant del [[Sol]]. El terme ''any'' també s'usa per a referir-se al periodo orbital de qualsevol [[planeta]] i, per extensió, s'aplica a atres cicles orbitals. La senzillea d'esta definició oculta la [[complexitat]] del seu còmput. Es consideren diversos "anys" segons la referència triada per a determinar la seua duració:
  
* L'any sideral o [[any sidéreu]]: Temps que transcorre entre dos passos consecutius de la Terra per un mateix punt de la seua òrbita. Generalment usat pels [[astrònom]]s, és la mesura més exacta d'un any. Referència: les estreles.
+
* L'any sideral o [[any sidéreu]]: Temps que transcorre entre dos passos consecutius de la [[Terra]] per un mateix punt de la seua òrbita. Generalment usat pels [[astrònom]]s, és la mida més exacta d'un any. Referència: les [[estrela|estreles]].
**Duració: 366,256 363 004 [[dia sidéreu|dies siderals]], o 365,256 363 004 [[dia solar mig|dies solars mijans]], 365 dies 6 hores 9 minuts 9,76 segons, és dir, un dia solar mig menys.
+
**Duració: 366,256 363 004 [[dia sidéreu|dies siderals]], o 365,256 363 004 [[dia solar mig|dies solars mijos]], 365 dies 6 hores 9 minuts 9,76 segons, és dir, un dia solar mig menys.
 
    
 
    
* L'any tròpic, any solar o [[any tropical]]: temps transcorregut entre dos passos successius del Sol pel [[equinocci]] mig. En atres paraules, temps de [[primavera]] a primavera per eixemple. Referència: equinocci vernal. Les civilisacions Mesopotàmica i Egípcia van conseguir uns valors molt aproximats al real per a l'any tròpic, sobretot considerant l'escassea de mijos de l'época.
+
* L'any tròpic, any solar o [[any tropical]]: temps transcorregut entre dos passos successius del Sol pel [[equinocci]] mig. En atres paraules, temps de [[primavera]] a primavera per eixemple. Referència: equinocci vernal. Les civilisacions Mesopotàmica i Egípcia varen conseguir uns valors molt aproximats al real per a l'any tròpic, sobretot considerant l'escassea de mijos de l'época.
**Duració: 365,242 190 402 dies solars mijans, 365 d 5 h 48 m 45.25 s.
+
**Duració: 365,242 190 402 dies solars mijos, 365 d 5 h 48 m 45.25 s.
  
*Any de calendari: número de dies complets considerats com un any a efectes civils o religiosos. Perquè s'ajuste als cicles astronòmics, que importen fraccions de dia, este còmput de temps varia cada any.
+
*Any de calendari: número de dies complets considerats com un any a efectes civils o religiosos. Per a que s'ajuste als cicles astronòmics, que importen fraccions de [[dia]], este còmput de temps varia cada any.
  
 
Civilment s'utilisen l'any tròpic i l'any calendari, sempre en excepcions: la [[civilisació islàmica]], per eixemple, es rig per un [[calendari]] llunar.
 
Civilment s'utilisen l'any tròpic i l'any calendari, sempre en excepcions: la [[civilisació islàmica]], per eixemple, es rig per un [[calendari]] llunar.
  
 
== atres definicions ==
 
== atres definicions ==
En [[Astronomia]] i [[Astrofísica]], a més de l'any sidéreu són d'interés:
+
En [[Astronomia]] i [[Astrofísica]], ademés de l'any sidéreu són d'interés:
* El [[any anomalístic]]: temps transcorregut entre dos passos successius de la Terra pel [[periheli]] de la seua òrbita (365,2596 dies)
+
* El [[any anomalístic]]: temps transcorregut entre dos passos successius de la [[Terra]] pel [[periheli]] de la seua òrbita (365,2596 dies)
* El [[Any còsmic|any còsmic o galàctic]]: temps transcorregut en una òrbita del Sol entorn del centre de la [[Via Làctea]] (uns 220 millons d'anys)
+
* El [[Any còsmic|any còsmic o galàctic]]: temps transcorregut en una òrbita del [[Sol]] entorn del centre de la [[Via Làctea]] (uns 220 millons d'anys)
 
* El [[any platònic]]: temps en que l'eix de la Terra descriu un círcul complet en l'esfera celest a causa de la [[precessió]] (uns 25.800 anys)
 
* El [[any platònic]]: temps en que l'eix de la Terra descriu un círcul complet en l'esfera celest a causa de la [[precessió]] (uns 25.800 anys)
* El [[any d'eclipse]]: temps entre dos passos successius del Sol per un [[nodo]] de l'òrbita de la [[Lluna]], moment en que pot succeir un [[eclipse]].
+
* El [[any d'eclipse]]: temps entre dos passos successius del [[Sol]] per un [[nodo]] de l'òrbita de la [[Lluna]], moment en que pot succeir un [[eclipse]].
  
 
== Evolució històrica de l'any solar ==
 
== Evolució històrica de l'any solar ==
* Any egipci: Estimava que un any durava 365 dies. El calendari egipci va patir desfasaments de temps molt notables i es va tractar de reformar durant el Congrés de Cánope, on es va concloure que l'any durava 365.25 dies.
+
* Any egipci: Estimava que un any durava 365 dies. El calendari egipci va patir desfasaments de temps molt notables i es va tractar de reformar durant el Congrés de Cánope, a on es va concloure que l'any durava 365.25 dies.
  
 
{{VT|Calendari egipci}}
 
{{VT|Calendari egipci}}
Llínea 27: Llínea 27:
 
{{VT|Calendari julià}}
 
{{VT|Calendari julià}}
  
* Any solar gregorià: És l'any calendari. És una correcció al contar l'any solar julià, perqué en [[1582]] uns astrònoms van descobrir un desfasament gradual de temps en el [[calendari julià]]. Després d'una llarga investigació, van concloure que un any durava aproximadament 365,2425 dies solars, és dir 365 dies, 5 hores, 49 minuts i 12 segons. També es va determinar que els [[any secular|anys seculars]] podien ser [[any bisext|bisexts]], només si eren divisibles entre 400.
+
* Any solar gregorià: És l'any calendari. És una correcció al contar l'any solar julià, perqué en l'any [[1582]] uns astrònoms varen descobrir un desfasament gradual de temps en el [[calendari julià]]. Després d'una llarga investigació, varen concloure que un any durava aproximadament 365,2425 dies solars, és dir 365 dies, 5 hores, 49 minuts i 12 segons. També es va determinar que els [[any secular|anys seculars]] podien ser [[any bisext|bisexts]], a soles si eren divisibles entre 400.
  
 
{{VT|Calendari gregorià}}
 
{{VT|Calendari gregorià}}
Llínea 39: Llínea 39:
 
* Un [[milenari]] són 1.000 anys
 
* Un [[milenari]] són 1.000 anys
  
== Veja també ==
+
== Vore també ==
 
* [[Década]]
 
* [[Década]]
 
* [[Any zero]]
 
* [[Any zero]]

Revisió de 12:38 17 gin 2020

Un any és el periodo de temps que tarda la Terra en orbitar una volta al voltant del Sol. El terme any també s'usa per a referir-se al periodo orbital de qualsevol planeta i, per extensió, s'aplica a atres cicles orbitals. La senzillea d'esta definició oculta la complexitat del seu còmput. Es consideren diversos "anys" segons la referència triada per a determinar la seua duració:

  • L'any sideral o any sidéreu: Temps que transcorre entre dos passos consecutius de la Terra per un mateix punt de la seua òrbita. Generalment usat pels astrònoms, és la mida més exacta d'un any. Referència: les estreles.
  • L'any tròpic, any solar o any tropical: temps transcorregut entre dos passos successius del Sol pel equinocci mig. En atres paraules, temps de primavera a primavera per eixemple. Referència: equinocci vernal. Les civilisacions Mesopotàmica i Egípcia varen conseguir uns valors molt aproximats al real per a l'any tròpic, sobretot considerant l'escassea de mijos de l'época.
    • Duració: 365,242 190 402 dies solars mijos, 365 d 5 h 48 m 45.25 s.
  • Any de calendari: número de dies complets considerats com un any a efectes civils o religiosos. Per a que s'ajuste als cicles astronòmics, que importen fraccions de dia, este còmput de temps varia cada any.

Civilment s'utilisen l'any tròpic i l'any calendari, sempre en excepcions: la civilisació islàmica, per eixemple, es rig per un calendari llunar.

atres definicions

En Astronomia i Astrofísica, ademés de l'any sidéreu són d'interés:

Evolució històrica de l'any solar

  • Any egipci: Estimava que un any durava 365 dies. El calendari egipci va patir desfasaments de temps molt notables i es va tractar de reformar durant el Congrés de Cánope, a on es va concloure que l'any durava 365.25 dies.
Vore també: Calendari egipci
  • Any solar julià: Basat en el congrés de Cánope, estimava que un any durava 365,25 dies solars, o siga 365 dies i 6 hores. També considerava que cada quatre anys es contaren 366 dies solars. A eixe any Quart se li va cridar bisext perqué els antics romans contaven la data 23 de febrer dos vegades.
Vore també: Calendari julià
  • Any solar gregorià: És l'any calendari. És una correcció al contar l'any solar julià, perqué en l'any 1582 uns astrònoms varen descobrir un desfasament gradual de temps en el calendari julià. Després d'una llarga investigació, varen concloure que un any durava aproximadament 365,2425 dies solars, és dir 365 dies, 5 hores, 49 minuts i 12 segons. També es va determinar que els anys seculars podien ser bisexts, a soles si eren divisibles entre 400.
Vore també: Calendari gregorià

Equivalències d'atres unitats de temps en anys

Vore també