Diferència entre les revisions de "Almeria"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'així' a 'aixina')
Llínea 1: Llínea 1:
'''Almeria''' és una [[ciutat]] costanenca i portuària [[Espanya|espanyola]], capital del seu [[terme municipal]] i de la [[província d'Almeria]], la qual se situa en la [[Comunitat Autònoma d'Andalusia]] i confronta en la [[província de Granada]] i la [[Comunitat Autònoma de Múrcia]]. Se la pot considerar així mateix capital de la [[comarca metropolitana d'Almeria]] i de la comarca turística costanenca coneguda en el nom de [[Costa d'Almeria]].
+
'''Almeria''' és una [[ciutat]] costanenca i portuària [[Espanya|espanyola]], capital del seu [[terme municipal]] i de la [[província d'Almeria]], la qual se situa en la [[Comunitat Autònoma d'Andalusia]] i confronta en la [[província de Granada]] i la [[Comunitat Autònoma de Múrcia]]. Se la pot considerar aixina mateix capital de la [[comarca metropolitana d'Almeria]] i de la comarca turística costanenca coneguda en el nom de [[Costa d'Almeria]].
  
 
La ciutat està rodejada per la [[serra de Gádor]] a l'oest, al nort per [[Sierra Alhamilla]], i a l'est per la vall i delta del [[riu Andarax]] i, més allà, per una plana que culmina en la [[Cap de Gata|sierra de Cap de Gata]] (cantó suroriental de la [[Península Ibèrica]]). Al sur s'obre a una àmplia bahia sobre el [[Mar Mediterràneu]].  
 
La ciutat està rodejada per la [[serra de Gádor]] a l'oest, al nort per [[Sierra Alhamilla]], i a l'est per la vall i delta del [[riu Andarax]] i, més allà, per una plana que culmina en la [[Cap de Gata|sierra de Cap de Gata]] (cantó suroriental de la [[Península Ibèrica]]). Al sur s'obre a una àmplia bahia sobre el [[Mar Mediterràneu]].  

Revisió de 23:06 10 jun 2013

Almeria és una ciutat costanenca i portuària espanyola, capital del seu terme municipal i de la província d'Almeria, la qual se situa en la Comunitat Autònoma d'Andalusia i confronta en la província de Granada i la Comunitat Autònoma de Múrcia. Se la pot considerar aixina mateix capital de la comarca metropolitana d'Almeria i de la comarca turística costanenca coneguda en el nom de Costa d'Almeria.

La ciutat està rodejada per la serra de Gádor a l'oest, al nort per Sierra Alhamilla, i a l'est per la vall i delta del riu Andarax i, més allà, per una plana que culmina en la sierra de Cap de Gata (cantó suroriental de la Península Ibèrica). Al sur s'obre a una àmplia bahia sobre el Mar Mediterràneu.

Entre el seu patrimoni històric i artístic, cal destacar la Alcassaba musulmana (sigles X a XV) , la catedral (sigle XVI, el carregador de mineral, conegut com Cable Anglés (finals del sigle XIX), o el Museu Arqueològic. El cultiu en hivernàculs, la construcció i el turisme són les principals fonts d'ingressos de la ciutat.

En 2005 fon seu dels Jocs Mediterràneus, que van dotar a la ciutat de numeroses instalacions deportives com el Estadi dels Jocs Mediterràneus o la Vila Mediterrànea d'El Toyo.

L'illa d'Alborán pertany, administrativament, a l'ajuntament de la ciutat, i concretament, al barri de Peixcateria.

La capital almeriense conta en un aeroport internacional.


 
Capitals de província d'Espanya
Albacete · Alacant · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Córdova · Conca · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Lleida · Las Palmas de Gran Canària · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa· Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Osca · Oviedo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora