Vicente Martínez Ybor

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vicente Martínez Ybor
Vicente Martinez-Ybor.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Empresari
Naiximent: 7 de setembre de 1818
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 14 de decembre de 1896
Lloc de defunció: Tampa, Florida, Estats Units

Vicente Martínez Ybor (Valéncia, 7 de setembre de 1818Tampa, Florida, Estats Units, 14 de decembre de 1896), fon un empresari valencià famós per ser el constructor d'un complex residencial, industrial i d'oci que acabaria rebent el nom de Ybor City.

Biografia[editar]

Infància i joventut[editar]

Martínez Ybor naixqué en la ciutat de Valéncia en l'any 1818. En 1832 emigrà en la seua família a Cuba en l'intenció de millorar la seua calitat de vida i, ademés, lliurar-se del servici militar al que pronte estaria cridat.

De jove treballà com a botiguer en una tenda d'ultramarins. En l'any 1848 contragué matrimoni en Palmia Learas, en qui tingué quatre fills. En 1856 va fundar la seua pròpia companyia tabaquera en La Habana, i va començar a elaborar i distribuir la seua pròpia marca d'havans, El Príncipe de Gales (El Príncip de Gales). La marca guanyà ràpidament en popularitat i varen aplegar a fabricar-se 20.000 cigarros puros al dia.

En l'any 1862, despuix d'enviudar, es va casar en Mercedes de las Revillas, en qui tingué atres huit fills.

Emigració als Estats Units[editar]

En l'any 1868, despuix de l'esclat de la primera Guerra de Cuba, Martínez Ybor va prendre partit pels independentistes cubans, als que va recolzar econòmicament. Descobert per les autoritats, va fugir a l'any següent a Cayo Os (Cayo Hueso), Estats Units.

Una volta assentat en Florida va construir una nova fàbrica de tabac en la que poder seguir produint la seua marca. Empleà a multitut de cubans que, com ell, havien abandonat l'illa a causa de la guerra. Encara que el negoci funcionava no va poder evitar conflictes entre els treballadors espanyols i els cubans, i tingue que fer front a una série de folgues i a la dificultat afegida que suponia la carència d'infraestructures i de transports, per lo que es va decidir per reconstruir el seu negoci tabaquer en algun atre lloc. Gràcies als subsidis del Consell de Comerç de Tampa va poder fer-se en uns 160.000 metros quadrats de terreny al norest de Tampa, en octubre de 1885. En aplegar la primavera, Martínez Ybor, de la mà dels seus socis Eduardo Manrara i Ignacio Haya i de l'urbaniste Gavino Gutiérrez, havia conseguit erigir un complex industrial i residencial que fon nomenat Ybor City. La seua fàbrica de puros, construïda sancerament en rajoles, fon la més gran del seu temps.

Martínez Ybor tractà de combatre el risc de desocupacions i conflictes que havia afonat el seu negoci en Cayo Os oferint sòus elevats i condicions laborals i de vida acceptables. La seua empresa erigí vivendes de baix cost destinades als seus treballadors en l'esperança de que evitaren aixina la tentació de retornar a Cuba quan hagueren aforrat alguns diners. Ademés, tractà de convéncer ad atres empresaris per a que seguiren el seu eixemple i invertiren en la zona. Aplegà a ser el propietari d'un hotel, i de fàbriques de cervesa, rajoles i gèl, entre atres negocis.

El pla va donar resultat. Despuix d'un començ un poc dubitatiu, els seus negocis i tota l'àrea circumdant varen prosperar i varen aplegar a produir-se decenes de millons de puros a l'any a finals de la década de 1880, que es multiplicarien en l'arribada del nou sigle. Cap a l'any 1887, la zona fon absorbida per la ciutat de Tampa.

Falliment[editar]

Quan Martínez Ybor fallí, l'artícul del periòdic Tampa Tribune el va calificar de “Gran benefactor”. Les seues propietats i els seus terrenys eren tan extensos i variats que els seus socis varen deduir que no hi havia suficients diners en tota Tampa per a comprar-los. La família vendria la majoria de les propietats i negocis, pero els portaria casi una década.

Vicente Martínez Ybor està soterrat en el cementeri Oaklawn, en el centre de Tampa.

Reconeiximents[editar]

En honor a la seua contribució al desenroll de la ciutat de Tampa, es va erigir una estàtua de bronze en el districte comercial de Ybor City.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]