Teatre romà de Mèrida

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Teatre romà de Mèrida

El Teatre romà de Mèrida és un teatre històric alçat per l'Antiga Roma en la colonia Augusta Emerita, actual Mèrida (Espanya). La seua creació fon promoguda pel cònsul Marc Vipsani Agripa i, segons data inscrita en el propi teatre, la seua inauguració se produí cap als anys 16—15 a. C. «Princip entre els monuments emeritenses», com ho denominà José Menéndez-Pidal, arquitecte que dirigí la seua reconstrucció des de 1964,[1] el teatre es Patrimoni de l'Humanitat segons l'UNESCO com part del Conjunt arqueològic de Mèrida.

El teatre ha patit vàries reformes, la més important cap al any 105, en época de l'emperador Trajà, quan s'alçà l'actual front escènic, i atra en época de Constantí I, entre els anys 333 i 335. El teatre fon abandonat en el sigle IV d. C. despuix de l'oficialisació en l'Imperi romà de la religió cristiana, que considerava immorals les representacions teatrals. L'edifici fon cobert de terra i durant sigles la seua única part visible fon la Summa Cavea, les grades superiores, que foren batejades pels emeritenses «Les Set Cadires». Les excavacions arqueològiques en l'edifici escomençaren a principis del sigle XX i des de 1933 el teatre alberga la celebració del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida.

Referències[editar]

  1. Barroso, Yolanda; Morgado, Francisco (1996). Mérida, Patrimonio de la Humanidad. Conjunto monumental. Mérida: Consorcio de la Ciudad Monumental Histórico-Artística y Arqueológica de Mérida (Depósito legal: BA-335-1996).

Enllaços externs[editar]

Commons