Salvador de Madariaga

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Salvador de Madariaga i Rojo
Salvador de Madariaga.JPG
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritor i polític
Naiximent: 23 de juliol de 1886
Lloc de naiximent: La Corunya, Espanya
Defunció: 14 de decembre de 1978
Lloc de defunció: Locarno, Suïssa

Salvador de Madariaga i Rojo (La Corunya, 23 de juliol de 1886 - Locarno, Suïssa, 14 de decembre de 1978) fon un diplomàtic i escritor espanyol, ministre en l'any 1934 d'Instrucció Pública i Belles Arts i de Justícia de la Segona República. De pensament lliberal i europeiste, es va exiliar despuix de l'inici de la guerra civil en el Regne Unit. Durant la Guerra Freda fon un actiu militant en contra del comunisme soviètic, aixina com un opositor de la dictadura franquista; solament va retornar a Espanya despuix de la mort de Franco.

Membre de número de la Real Acadèmia Espanyola (RAE) i la Real Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques, com a escritor cultivà diversos gèneros: ensaig històric i polític, crítica lliterària, novela, biografia o poesia, entre uns atres.

Cites[editar]

Citat per Torcuato Luca de Tena en el seu artícul La lengua valenciana (1978):

La lengua valenciana difiere bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propio si sus literatos quisieran construirselos, como lo han hecho los catalanes a la suya (...) En el caso Valencia-Cataluña, lo importante sería no la similitud, sino la diferencia de las lenguas y la conclusión sería, no la similitud sino la diferencia de los pueblos.
España, ensayo de historia contemporánea. (1964, 5ª edic.), Salvador de Madariaga

Enllaços externs[editar]