Rossell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Rossell

Rossell és un municipi valencià situat en la comarca d'El Baix Maestrat. Segons el cens del INE de l'any 2019, conta en una població de 937 habitants.

Situació[editar]

Està situat en el sector septentrional de la comarca en el llímit en la província de Tarragona. I cóm diu la Jota: "Ya poden ficar paret, per voler-nos separar, ya poden ficar paret, que entre el Rossell i La Sénia només passa un riu estret". Travessen el seu terme els rius Cérvol i Sénia. El clima és mediterràneu en hiverns suaus i estius poc calorosos.

Pel que fa al relleu, es distinguixen tres zones: al nort, la més montanyosa i elevada, en l'antic terme de Bel inclós; una zona intermija de transició, a on s'ubica el núcleu poblacional de Rossell; i l'àrea meridional de les Planes, a on es troben els camps de cultiu. Ademés del riu Cérvol i del riu de la Sénia que ho alimenten en part, el terme és drenat pel barranc de Requena (que ho travessa per la part central en direcció noroest/suroest) i els seus afluents, el barranc dels Tòner i el de la Sotarraina; i pel barranc d'Ullastre.

En l'any 1972, se li anexionà el terme municipal de Bel, per lo que hui part del seu territori pertany a la subcomarca de la Tinença de Benifassà.

S'accedix ad esta localitat des de Castelló prenent la CV-10, despuix la CV-11 i finalment la CV-100.

Barris i pedanies[editar]

Bel

En el terme municipal de Rossell es troben també els següents núcleus de població:

 • Bel.
 • Cases del Riu.

Localitats limítrofes[editar]

El terme municipal de Rossell llimita en les següents localitats: La Pobla de Benifassà, Canet lo Roig, Vallibona de la província de Castelló i La Sénia en la província de Tarragona.

Administració[editar]

En l'actualitat l'alcalde de Rossell és Evaristo Martí Vilaró del PSPV-PSOE que governa en Rossell des de l'any 1999.

Demografia[editar]

En Rossell la població ha anat amainant des de l'any 1990 que contava en 1.276 veïns fins a l'any 2018 en només 952.

Economia[editar]

Basada tradicionalment en l'agricultura en predomini del cultiu de l'olivera i de l'armeler. La ganaderia porcina i avícola complementa la seua activitat econòmica. També existixen indústries de mobles, confecció i alimentació.

Monuments[editar]

Iglésia de Sant Jaume
 • Caixco Urbà. D'interés arquitectònic, en el que destaquen les restes de les muralles, declarades genèricament Be d'Interés Cultural.
 • Iglésia Parroquial. Dedicada a l'Assunció de la Verge i a Sant Joan.
 • Iglésia Parroquial de Sant Jaume.

Llocs d'interés[editar]

 • Font de Baix.
 • Cova de les Bruixes.
 • Penya de Bel. Cim de 1.005 metros d'altura.

Festes locals[editar]

 • Sant Antoni Abat. Se celebra el 17 de giner.
 • Fira de Sant Josep. Se celebra la fi de semana següent al 19 de març. Té lloc una fira multisectorial d'artesania, comerç, maquinària agrícola, coches, etc.; al voltant de la Fira s'organisen actes de caràcter lúdic en activitats diverses.
 • Festes patronals. Se celebren al voltant del 15 d'agost en honor de l'Assunció de la Verge i duren nou dies. S'oferix una extraordinària oferta festiva que es posa a disposició de la gent del poble i dels visitants. En estes festes es pot gojar de: bous, bous embolats, desfilada de carrosses, passacarrers, folclor, deports, cultura i balls, cada nit en la pista polideportiva.

Gastronomia[editar]

Els plats típics de Rossell són:

 • Els «guixassos».
 • Els pastissets, pasta típica de Rosell en dolç de cabell d'àngel.
 • Prima de Sant Marc, és un atre dolç típic de la població.

Enllaços externs[editar]


Municipis de El Baix Maestrat
Alcalà de Chivert    Benicarló    Càlig    Canet lo Roig    Castell de Cabres    Cervera del Maestrat    Chert    La Jana    Peníscola    La Pobla de Benifassà    Rossell    Salzedella    Sant Jordi    Sant Mateu    Sant Rafel del Riu    Santa Magdalena de Polpís    Traiguera    Vinaròs