Portal (Internet)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Un portal d'Internet és un lloc web, l'objectiu del qual és oferir a l'usuari de forma fàcil i integrada, l'accés a una série de recursos i de servicis, entre els que solen trobar-se buscadors, fòrums, documents, aplicacions, compra electrònica, etc.

Principalment estan dirigits a resoldre necessitats específiques d'un grup de persones o d'accés a l'informació i servicis d'una institució pública o privada.

Funciones i objectius[editar | editar còdic]

El terme portal té com a significat porta gran, i precisament el seu nom fa referència a la seua funció o objectiu: és, generalment, el punt de partida d'un usuari que desija entrar i realisar busques en la web o obtindre informació important d'ell. Es pot dir que un portal oferix servicis per a la navegació en l'internet, conseguint incrementar la intensitat de tràfic en el mateix.

Un portal d'Internet pot ser un Centre de contingut intermediari entre compradors i venedors, estos es poden complementar en ferramentes que li ajuden a identificar empreses que satisfacen necessitats d'un comprador, visualisar anuncis de venedors, oferir cotisacions, brindar correus electrònics, motors de busca, etc.

El portal és considerat un intermediari d'informació que té com a font d'ingrés la publicitat d'empreses que ací s'anuncien.

Servicis adicionals[editar | editar còdic]

Un portal opcionalment podria oferir:

  • Servicis de busca que inclou mecanismes de busca, directoris i pàgines grogues per a localisar negocis o servicis.
  • Contenguts. És dir, informació de diversos temes com a notícies, deports, pronòstics de clima, llistes d'acontenyiments locals, mapes, opcions d'entreteniment, jocs, lligues a estacions de ràdio i a atres llocs en contingut especial en certes àrees d'interés com a cotes, viages i salut entre atres.
  • Facilitats de comercialisació: anuncis classificats per a treballs, cotes i cases; subastes, chicotets agregats de venedors i lligues a atres llocs que també es dediquen a la venda.

Modalitats[editar | editar còdic]

Hi ha tres modalitats de portals:

  1. Portals horisontals, també nomenats portals massius o de propòsit general, es dirigixen a una audiència àmplia, tractant d'arribar a tota la gent en moltes coses. Com a eixemple de portals d'esta categoria estan Terra, AOL, AltaVista, UOL, Lycos,Yahoo,MSN.
  1. Portals verticals, es dirigixen a usuaris per a oferir contingut dins d'un tema específic com pot ser un portal de música, ocupació, immobiliari, un portal de finances personals, art o de deports.
  1. Portals diagonals: se tracta d'una mescla entre el portal horisontal i el vertical. Se tractaria de portals que utilisen rets socials o aplicacions generalistes com Facebook, Linkd, Flickr o Youtube… complementats en continguts i/o utilitats dirigides a un públic molt concret.

Els portals normalment tenen programació que requerix molts recursos computacionals i pel seu alt tràfic generalment s'hostagen en servidors d'Internet dedicats.