Pont del Real (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Pont del Real»)
Anar a la navegació Anar a la busca

Escut de Valencia.png
Pont i Porta del Real en la muralla de Valéncia

El pont del Real és un pont que hi ha en la ciutat de Valéncia, damunt el riu Túria que donava accés des de l'antic Palau del Real a la ciutat,prop de la Ciutadella de Valéncia

La primera referencia documental que tenim de l'existència d'un pont en el dit lloc per un bando del 16 d'octubre de 1321 i un carta dirigida pels jurats de la ciutat al rei Jaume II parlant d'una avinguda que va arruïnar algunes voltes del pont del Real i del de Serrans.

L'actual pont del Real és el que se va reconstruir despuix de l'avinguda de 1589.

Poques ciutats espanyoles posseïxen unes defenses fluvials comparables a les baranes del riu de Valéncia. Foren construïdes per la Fàbrica de Murs i Valls primer i despuix per la Fàbrica Nova del Riu (1590) per a salvaguardar la ciutat de les creixcudes del Túria. Estes eren unes entitats forals que s'encarregaven de cuidar les muralles, fortificacions, valls i atres canals, aixina com cobrar determinats imposts per a mantindre's.

A lo llarc del sigle XVI s'alçarien tres nous ponts de pedra: el de Serrans (1518), el del Mar (1596) i el actual Pont del Real (1599). Paralelament s'anirien eixecutant els millors baranes del caixer del riu, majoritàriament a base de sellars (despuix serien de maçoneria),plens de sobris ornaments en baranes, rampes, escalinates...

El Pont del Real de hui, és el que es va reconstruir despuix de l'avinguda del 1589. La gran riuada de 1517 se l'havia portat en anterioritat i en l'agost del 1528 es va afonar en part pel pes de l'immensa gentada que es va amontonar per a vore l'arribada de l'emperador Carles V .

El pont s'acabà acceleradament en 1598, per a la boda de Felip III en l'archiduquesa Margarita d'Àustria. Al mateix temps que es va tancar la porta del Tremp o de Bab el Shadchar i s'obriria la nova Porta del Real. Actualment una replica d'esta (que fon demolida en 1868) se pot vore's en la plaça Porta de la Mar de Valéncia.

El pont del Real comunicava en una de les zones més importants de la ciutat, en la que es trobava el Palau Real, en els seus jardins i el passeig del Prat (hui l'Albereda).

Senyes Arquitectòniques[editar]

Construït en selleria esta format per deu arcs sense clau, la seua silueta apareix resaltada per unes cures tallamars triangulars sobre dos dels quals s'eleven uns casalicis (que foren pagats per l'arquebisbe Tomás de Rocabertí en 1682), alberguen les imàgens de Sant Vicent Ferrer i de Sant Vicent Màrtir, realisades per Lleonart Esteve. En 1936, foren derruïdes y els de hui són rèpliques de les originals (Carmelo Vicent la primera i de José Esteve Bonet l'atra).

Davall dels casalicis se por llegir.

“El senat i poble de Valéncia. Acabat fon en el dia 18 del més de febrer any del senyor 1598 en honor i gràcia de Felip [III] rei de les Espanyes i Índies, quan va vindre a Valéncia a contraure matrimoni en Margarita d'Àustria. Sent Dimas Pardo, jurat primer dels cavallers: Cristóval de la Torre, canonge de Valéncia, obrer pel braç eclesiàstic (de la Fàbrica Nova de Murs i Valls); Francisco March, jurat primer dels ciutadans, obrer pel braç real: Pedro Luis Salvador, obrer pel braç militar: Pedro Luis Almunia, cavaller: Miguel Casanova: Marcos Ruiz de la Bárcena: Tomás Torruvio, ciutadans, jurats: Jaime Bertrán, ciutadà, obrer, racional”.
“El senat i poble de Valéncia. Acabades varen ser les imàgens dels dos Vicents, Màrtir i Ferrer en prova de l'honor i reverència que als seus patrons contínua tributant el Regne de Valéncia: sent, Francisco Vallebrera, jurat, primer de cavallers: el senyor Gerónimo Ferrer, cavaller de l'Orde de Santiago, obrer, eclessiàstic: Francisco March, jurat primer de ciutadans i síndic: Carlos Valero, patrici, obrer pel braç militar: Miguel Juan Casanova, Juan Granada, Francisco Gerónimo Mascarell, jurats, ciutadans: Marcos Ruiz de Bárcena, racional de la ciutat, obrer. Dia 18 de febrer de 1603”.

En 1968 s'eixampla espectacularment (vint-i-sis metros) arruïnant-se les escalinates que baixaven al llit.

Aixina, i encara que es va fer una ampliació en estil conservant-se la seua rica ornamentació barroca -pedestals, entrades, bancs i canapés en mènsula, poms...- es varen canviar de forma en els seus traces i proporcions.


Enllaços externs[editar]

Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia · Escutdevalencia.png
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat