Pont de Sant Josep (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Pont de Sant Josep»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Portal i Pont de Sant Josep

El Pont de Sant Josep, també conegut com a Pont Nou, ya que fon l'últim dels construït fins el sigle XX, és un pont de Valéncia que creua el Túria i conecta els barris del Carme en el Real Monasteri de Zaidia,el Realet i Marchalenes. Al sur, s'enllaça en la plaça del Portal Nou i els carrers Guillem de Castro, de Blanqueries , i al nort, ho fa en el carrer del Pla de la Zaïdia i el del Doctor Oloriz.

Antigament donava pas a la ciutat pel Portal Nou o de Sant Josep i a l'atra vora del riu comunicava en el Monasteri de Zaidia, per lo que també fon conegut en el nom “”de la Zaidia” precisament pel Palau de la reina mora Zaidia i per la proximitat en el Monasteri de Gratia Dei o de la Zaidia.

El pont era en un principi de fusta, com els atres pont de Valéncia i se le va denominar popularment “Palanca”, sent destruït en la riuada de 1487 que se'l va emportar i en la fortíssima riuada de 1517 que el va destruir per complet, aixina com en atres riuades posteriors.

Reconstruït de nou, el pont, quedà molt de temps en les peanyes o basaments escomençats per a les imàgens, fins que en l'any 1691 s'acordà que foren acabades i portades des de Gènova, les imàgens de Santo Tomàs de Villanueva i de Sant Lluís Bertran, fetes per l'escultor italià Ponzanelli.

Estes estàtues varen permanéixer allí molts anys, fins que en l'any 1906 varen ser desmontades i exhibides en un museu, fins que en l'any 1947 varen ser instalades en el Pont de la Trinitat.

La seua image actual en gran part de les modificacións constructives estan datades a finals del sigle XVI i principi del sigle XVII. Eixen modificacion foren els nous materials pedres de selleria i tretze arcs.

El 19 de març de l'any 1951, s'ornamentà este pont en una escultura moderna de San Josep Artesà, en el chiquet, treballant un tros de fusta, en una chicoteta jardinera per a flors, que va ser oferida per la Junta Central Fallera de Valéncia sobre una idea de la falla Doctor Oloriz.

Ya fora del pont, en la vora recaent a ciutat antiga, en la plaça del Portal Nou, trobem una image de la Mare de Deu del Carme.