Pas de Jama

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Pas de Jama és un pas de montanya a través dels Andes entre Chile i Argentina , a una altitut d'aproximadament 4400 metros sobre el nivell del mar. És el camí de la frontera nort de creuament entre els dos països, unint les ciutats de San Salvador de Jujuy en Argentina, en San Pedro d'Atacama en Chile.

El camí fon obert el 6 de decembre de 1991, i permaneix obert durant tot l'any. És utilisat pel tràfic de camions entre el nort d'Argentina i Paraguay, i els ports del nort de Chile.

Situat en la zona de l'altiplà o puna, en caracteristiques particulars i de gran semblança en l'altiplà peruà-bolivià, que se troba emmarcat en la regió andina, jama és una meseta en una alçada mija superior als 3000 m.

Soporta temperatures de fins 30 °C durant el dia, que se revertix durant la nit fins per baix dels 0 °C en l'hivern. Els vents són freqüents. Hi ha una delegació de Gendarmeria Nacional per a controlar el transit fronterer cap a Chile i l'Oceà Pacific.

Recomanacions[editar]

  • El viager travessarà la Cordillera dels Andes, zona semidesertica, d'escasa poblacio, i circularà per una altitut promig de 3.000 msnm.
  • Entre les poblacions de Susques (Argentina) i San Pedro d'Atcama (Chile), hi ha una distancia de 320 quilometros de calçada natural, millorada i reblida, per lo que se recomana portar en lo possible dos rodes d'auxili (si va en movilitat propia) i que les cobertes del vehícul estiguen en bon estat.
  • Verificar en Susques les reserves de combustible del vehícul. Se sugerix reabastecer-se conforme a l'autonomia del mateix. Se pot reaprovisionar en Susques, a on hi ha nafta comuna, especial i gasoleu.
  • Portar aigua per a el consum huma i per a l'automotor.
  • Portar roba d'abric.
  • No ingerir dinares en descompassament durant el viage.

Tramit d'aduana i migracions[editar]

Els tramits d'aduana i de migracions se realisen en Susques. L'atenció és de 07:00 a 21:00 hores. Se requerix DNI o passaport, document del vehícul (Cedula Verda a nom del conductor o autorisació del titular ante Tabelio Public). Els menors sense els pares, deuen portar autorisació de viage otorgat per tabelio, i autorisada pel Colege de Tabelions. Control de Gendarmeria en el poble de Jama (Registre de persones i del vehícul).

Servicis[editar]

L'Automovil Club Argenti (A.C.A.) disposa de servici mecanic per a la ruta cap al Pas de Jama des de l'Unitat Servicial Jujuy.

En el poble de Jama se conte en cabina publica de teléfon Nº 19, llarga distancia (TELECOM).

Ante un desperfecte mecanic en el trayecte, dirigir-se a la Direccio Provincial de Vialitat (Susques).

  • Telefono: (0388)-4226704
  • FAX: (0388)-4221068.