Palau dels Valeriola

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Palau dels Català de Valeriola»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau dels Català de Valeriola

El Palau dels Valeriola, també conegut com a Palau dels Català de Valeriola, està situat en la plaça de Nules nº 2 de la ciutat de Valéncia.

El seu orige està documentat en el sigle XV, d'ahí la seua estructura típica del gòtic civil de la Corona d'Aragó, en pati central i escala monumental que conduïx a la planta noble.

En l'any 1513 la família Català adquirí la casa, que alcançà fama històrica a partir de 1591, quan Bernat Guillem Català de Valeriola fundà l'Acadèmia dels Nocturns, una acadèmia lliterària que reunia a nobles valencians en tertúlies lliteràries que es reunien en el Palau dels Valeriola, un total de 88 sessions acadèmiques, en les que predominaven els temes lliteraris sobre tot el vers, pero també la prosa, e inclús es varen tractar temes científics.

En l'any 1727 se reformà i amplià l'immoble en l'adquisició de la contigua vivenda del Marqués de Llançol de Romaní, orientant la fachada principal a l'actual plaça de Nules.

Entre els anys 2002 i 2006, una rehabilitació integral adaptà l'edifici per a funcions administratives. En l'any 2007 fon declarat Be d'Interés Cultural.