N-332

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Plantilla:Ficha de via de transport


La N-332 pertanyent a la Xarcia de Carreteres de l'Estat és la carretera que une diferents localitats del Surest de Espanya pel llitoral del Mar Mediterraneu. Conecta la província de Almería en Cartagena, Alacant i Valéncia.

Inicia el seu recorregut en la Autovía del Mediterraneu A-7 I-15 en l'eixida 537 junt a la població de Vora (Almería), encara que en este tram que discurre per la província de Almería ha segut renomenada com carretera autonomica A-332, recorre els municipits de Coves de l'Almanzora i Pulpí fins aplegar a la Regió de Murcia renomenada com carretera autonomica RM-332. En l'any 2007 s'ha inaugurat el tram d'autopista de peage de la autopista del Mediterraneu AP-7 I-15 entre Cartagena i Vora, per tant la N-332 va paralela a la Autopista del Mediterraneu AP-7 I-15 fins Torrevieja (Alacant).

La primera població de la Regió de Murcia és Aguiles, contínua cap al nort per les Serres del Contar i de les Moreres aplegant a la població turistica de Mazarrón. A continuació s'aplega a la ciutat de Cartagena a on se creua en la A-30 Autovía de Murcia (antiga carretera N-301 que comunica esta localitat en Murcia i Madrit. Les següents poblacions per les que transita la N-332 són L'Unio, Els Alcassers, Sant Xavier i Sant Pere del Pinatar.

Continuant cap al nort entrem en la provincia d'Alacant (Comunitat Valenciana), la N-332 recorre tot el llitoral de la província de Alacant passant paralela a la AP-7, travessant poblacions com Torrevieja, Santa Pola, L'Altet i la ciutat de Alacant, enllaçant ací en diverses carreteres i autovías de la xarcia estatal com la autovía d'Alacant (A-31) (antiga N-330) que comunica dita ciutat en Albacete i Madrit i la A-7 que comunica en Murcia cap al sur i en Valéncia cap al nort. Ademés travessa atres poblacions alacantines com Sant Joan d'Alacant, Villajoyosa, Benidorm, Altea, Calp, Benisa, Xabia. Des de l'inauguració de la variant en 2006, ya no travessa Ondara i atres localitats menors.

Si seguim el traçat entrem en l'últim tram d'esta carretera que passa per la provincia de Valéncia, travessa localitats com Oliva, Bellreguart i Favara. S'estan construint variants per fora vàries poblacions, com la recién inaugurada variant de Sueca, ya construida com autovía, i se planeja completar tot el tram fins Gandia, baix el nom de Plantilla:Identificador carretera espanyola.

Poblacions i enllaços importants[editar]

Vore també[editar]