Monument a l'història de Castelló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Monument a l'història de Castelló, conegut popularment com la "Pedra de Castelló" o la "Pedra de l'Història", és una escultura que se troba en la plaça Santa Clara de la ciutat de Castelló de la Plana. És un relleu sobre pedra, datat en l'any 1986 i obra de l'escultor vilarrealenc Vicent Llorens Poy.

El monument fon encarregat en l'any 1985 i colocat en 1987. En ell apareix representada l'història de Castelló des de la seua fundació, a través dels personages que han segut clau en la vida de la vila. No només apareixen personages lligats a la vida política com el rei Jaume I o a la vida religiosa com Joan Cardona Vives sino també podem vore uns atres més arraïlats en la cultura popular tradicional com Perot de Granyana que sosté sobre els seus muscles una image de la Verge del Lledó o una dòna vestida en el trage típic de castellonera.

Tota una narració visual que es dispon en les dos superfícies de majors dimensions d'un monolit en forma trapezoidal. Son alts relleus en els que la colocació dels distints personages tracta d'evocar les columnes commemoratives de batalles pròpies de l'art romà.

Vore també[editar]