Monarques de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

Les primeres referències a un Regne de Valéncia com a entitat independent les trobem aproximadament sobre l'any 1000. Si be les fronteres del mateix no se trobaven definides clarament a causa dels constants enfrontaments entre faccions.

Aixina distinguiríem entre el regne àrap i el cristià.

Monarques i dinasties de la Taifa de Balansiya[editar]

Dinasties d'esta época

Llista de Monarques

Monarques i cases del Regne Cristià de Valéncia[editar]

Arbre genealògic dels reis de Valéncia, fins a la supressió de l'autonomia del regne en 1707: en groc, els reis de Valéncia i de la Corona d'Aragó; en rosa, els reis de Valéncia i d'Espanya. Entre paréntesis, la numeració en que són coneguts habitualment.

El Regne de Valéncia , junt en el Regne d'Aragó, el Regne de Mallorca i els Contats catalans, formava part dels dominis reals de la Corona d'Aragó, fins a l'unificació en la Corona de Castella. A on va seguir en l'estatut de Regne, fins a la divisió provincial de l'any 1833 de Javier de Burgos [1] en la que el Regne de Valéncia es dividix en les províncies de Valéncia, Castelló i Alacant.

Cases que varen regentar el Regne de Valéncia

Llista de monarques

A partir de Ferrando II els reis coincidixen en els castellans i aragonesos:

En Felip V de Borbón, el Regne de Valéncia, com tots els territoris de l'antiga Corona d'Aragó que varen lluitar contra ell en la Guerra de Successió Espanyola, perdent els seus furs pels decrets de Nova Planta, i passà a regir-se per les lleis de Castella. Continua pertanyent a la Corona d'Espanya i, fins a l'actualitat, els reis d'Espanya continuen tenint el títul de Rei de Valéncia.

Vore també[editar]

Llistes de monarques de regnes cristians de la Península Ibèrica des de la Reconquista fins als nostres dies
Portugal Espanya
Corona de Castella Navarra Corona d'Aragó
Galícia Asturies Lleó Castella Aragó Valéncia Mallorca

Enllaços externs[editar]

Referencies[editar]