Llengües mayes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Jeroglífics mayes.

Les llengües mayes conformen una família llingüística parlada en Mesoamèrica. Les llengües mayes son parlaes per al manco 6 millons d'indígenes mayes, principalment en Guatemala, Mèxic i Belice. En 1996, Guatemala reconegué formalment a 21 llengües mayes de nom, i Mèxic reconeix huit més.

La família llingüísitca maya és una de les majors documentaes i la més estudià en les Amèriques. Les llengües mayes modernes descenen del proto-maya, un idioma del que se pensa que ha segut parlat fa al manco 5.000 anys; ha segut reconstruït parcialment usant el método comparatiu.

Les llengües mayes formen part del àrea llingüística mesoamericana, un àrea de convergència llingüística desenrollà a través de milenaris de interacció entre els pobles de Mesoamèrica. Tota esta família mostra les característiques bàsiques d'esta àrea llingüística. per eixemple, el empleu de sustantius emparentats en sustitució de preposicions per a indicar relacions especials. També poseixen rascs gramaticals i tipològics que les diferencien d'atres idiomes de Mesoamèrica, tals com el empleu de ergativitat en el tractament gramatical dels verps, subjectes i objectes, categories inflexionals específiques en verps i una categoria gramatical especial d'un gran número de "posicionaors" que és típica de totes les llengües mayes.

Durant la era precolombina l'història mesoamericana, algunes llengües mayes foren escrites en la escritura jeroglífica maya. El seu empleu fon molt extens particularment durant el periodo clàssic de la cultura maya. La perpetua recopilació de més de 10.000 inscripcions mayes conegudes sobre edificis, monments, alfareria i còdices de mayes de paper de corfa, combinà en la rica lliteratura maya postcolonial escrita en el alfabet llatí, sentixquen les bases de la comprensió moderna de l'història precolombina que no té paralel en les Amèriques.

Llengües mayes[editar]

Vore també[editar]

Llengües indígenes d'Amèrica
Quechua · Guaraní · Mapuche · Aymara · Náhuatl · Llengües mayes