José Sanjurjo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sanjurjo

José Sanjurjo Sacanell (Pamplona, 28 de març de 1872 - Estoril, Portugal, 20 de juliol de 1936) fon un destacat militar espanyol durant el primer terç del sigle XX. El rei Alfons XIII li va concedir el títul de Marqués del Rif per la seua àmplia participació durant la Guerra del Rif, en especial durant el Desembarc d'Alhucemas.

Va ocupar importants càrrecs durant la monarquia alfonsina, en la dictadura de Miguel Primo de Rivera i durant els primers temps de la Segona República. No obstant, no va tardar molt en distanciar-se del nou règim republicà i va protagonisar un fallanc colp d'estat en agost de l'any 1932, la popularment coneguda com Sanjurjada. Despuix de ser detengut i encarcerat, finalment li va ser commutada la pena de mort i durant els governs del Bieni negre va conseguir la excarcelació, exiliant-se en el veí Portugal.

En l'any 1936 va ser un dels militars implicats en el Colp d'Estat de juliol de 1936, i estava previst que fora el Comandant en cap del Bando sublevat a l'inici de la rebelió. El 20 de juliol, quan anava a prendre l'avió per a traslladar-se a la zona sublevada i prendre el mando, sofrí un accident d'avioneta i muigué.[1]

Referències[editar]

  1. Paul Preston (2011). La Guerra Civil Española: reacción, revolución y venganza, Penguin Random House Grupo Editorial España. ISBN 9788499891507.

Enllaços externs[editar]

Commons