Islàndia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bandera d'Islàndia

Islàndia és un país situat en una illa pertanyent a Europa, sent el seu punt més occidental. Està situada en el Oceà Atlàntic, entre la Europa continental i Groenlàndia. El seu idioma és l'islandés i la seua capital és Reikiavik.

Història[editar]

Mapa d'Islàndia

Els primers en arrivar a l'illa foren uns monges en el sigle VIII que se n'anaren en l'arribada dels escandinaus. A partir d'ací els vikings anaren establint-se en l'illa i fundaren la ciutat de Reikiavik. Cap a l'any 1000 es produí la cristianizasió d'Islàndia.

En 1262 les disputes internes els obligaren a firmar un tractat que els situava baix la corona de Noruega-Dinamarca. En el sigle XVI, el rei danés Cristian III impongué el luteranisme en l'illa.

En acabant de les guerres napoleòniques, se separaren Dinamarca i Noruega i Islàndia continuà baix Dinamarca. Durant el sigle XIX es crearen idees nacionalistes degut a les emigracions a Amèrica i a les corrents europees de l'época.

En l'any 1918 se li donà l'estatus d'estat baix el rei de Dinamarca. Finalment en 1944 els islandesos es feren idependents creant la república d'Islàndia.

Països d'Europa
Albània    Alemanya    Andorra    Armènia    Àustria    Bèlgica    Bielorrússia    Bòsnia i Herzegovina    Bulgària    Chipre    Ciutat del Vaticà    Croàcia    Dinamarca    Eslovàquia    Eslovènia    Espanya    Estònia    Finlàndia    França    Geòrgia    Grècia    Hongria    Irlanda    Islàndia    Itàlia    Kosovo3    Letònia    Liechtenstein    Lituània    Luxemburc    Malta    Moldàvia    Mónaco    Montenegro    Noruega    Països Baixos    Polònia    Portugal    Regne Unit    República de Macedònia (FYROM)    República Checa    Romania    Rússia    Sant Marí    Sèrbia    Suècia    Suïssa    Ucrània