Illes Chafarines

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Mapa de les Illes Chafarines

Les Illes Chaferines són un archipèlec espanyol del mar Mediterràneu, situat davant les costes del Nort d'Àfrica de les quals està a 4 km i constituït per tres illes principals: del Congrés, Isabel II i del Rei. Estan protegides baix la forma de Reserva Nacional.

L'archipèlec de les Chafarines (Ja`fariyya en àrap i Takfarinas en bereber) està situat en la zona meridional del mar d'Alboran (35º 11' N 2º 26' W), a unes 27 milles nàutiques a l'est de Melilla i a 2,5 al nort del Cap de l'Aigua (Ras el Ma), en la costa marroquina. Les illes es troben separades de la costa africana per una plataforma continental relativament uniforme i d'escassa profunditat (10-15 metres), que rep la influència sedimentària del riu Muluya, la desembocadura del qual està pròxima a la frontera en Algèria. D'orige volcànic, consta de tres illes denominades Congrés, Isabel II i Rei Francisco, i habitada actualment a soles la segona. Congrés és l'illa més occidental, la de major grandària (22,5 ha) i la més alta, arribant al seu cim els 137 metres sobre el nivell del mar. Isabel II (15,9 ha; 35 msnm) es troba situada entre les atres dos, separada 1 km de l'anterior i uns 175 m de Rei, l'illa més oriental, chicoteta (12,7 ha) i de menor altura (31 msnm) de les tres.

Les Illes Chafarinas pertanyen a Espanya des del 6 de giner de 1848, dia que hi va desembarcar el General Serrano en dos bucs de guerra procedents de Màlaga. El nom ve de Ja`far, nom propi àrap de varó. Les illes Chafarinas estan senyalades en els itineraris geogràfics llatins com "Tres insulae" i en diferents cartes en atres noms com a Yezirat Meluia, Yezirat Quebdan, Shaffarin, Yasfárin, Zafarin, Quebdana, Farines, Chiafarina, Aljafarinas o Illes de Maluia.


Vínculs externs[editar]