Hockey sobre gèl

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Hockey sobre gel»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Hockey sobre gèl

El hockey sobre gèl és un deport que es juga entre dos equips de sis jugadors en patins sobre una pista de gèl. Els patinadors han de dirigir un disc de hule (puck ) en un bastó llarc (estic), per a tractar d'anotar en la porteria del rival. Al terme d'un partit, l'equip que més gols ha marcat gana.

Esta variant del hockey es caracterisa per ser un deport físic; els jugadors poden realisar càrregues en el cos sobre el rival per a tractar d'arrebatar-li el control del puck, per lo que els jugadors solen anar equipats en qualsevol classe de proteccions. És també un dels jocs més ràpits, pel fet que la fricció del disc i els patins sobre el gèl és mínima, i un dels pocs deports que permeten realisar canvis de jugadors de forma illimitada i sense necessitat interrompre el joc.

Es va inventar a finals del sigle XIX en Canadà, a on està considerat com el seu deport nacional.[1] Ademés, també goja de prou popularitat en Estats Units, Suècia, Finlàndia, Europa Central i Rússia, i inclús està considerat com la principal variant d'hockey en països del hemisferi nort en climes frets. El seu principal orgue rector a nivell internacional és la Federació Internacional d'Hockey sobre Gèl.[2]

Història[editar | editar còdic]

Orígens de l'hockey sobre gèl[editar | editar còdic]

L'hockey sobre gèl es va inventar en Canadà en el sigle XIX, de la mà dels immigrants europeus que varen adaptar el hockey herba i atres deports com el hurling o el shinty a la climatologia de la zona. Els primers partits, de caràcter amistós, es varen disputar entre soldats britànics en les regions de Ontario i Nova Escòcia sobre superfícies d'aigua congelades, com a rius i llacs.[3] En els seus inicis, es jugaven en pals semicirculars i pilota de goma. Unes quantes fonts afigen un joc dels natius canadencs de Micmac, conegut com tooadijik, com a font d'inspiració.[4]

El 3 de març de 1875 va ser la primera volta que es va disputar un partit en pista coberta en la ciutat de Montreal,[5] i en 1877 diversos estudiants de l'Universitat McGill decidixen redactar el primer reglament d'hockey sobre gel.[6] Entre atres normes, es va establir que cada equip havia de tindre en la pista a nou jugadors, i la pilota va passar a ser substituïda per un puck quadrat de fusta, que despuix va evolucionar al disc actual. La dita institució va fundar eixe mateix any el primer equip d'hockey, el McGill University Hockey Club,[7] seguits de Montreal Victòries. En Europa, els primers equips varen sorgir en Anglaterra per part de les universitats de Oxford i Cambridge.[8]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  1. Govern de Canadà (ed.): «Deportes en Canadà» (en espanyol). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  2. Federació Internacional d'Hockey sobre Gel (ed.): «The IIHF» (en inglés). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  3. Garth Vaughan (ed.): «Quotes Veu Ice Hockey's Origin» (en inglés). Hants County (1999). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  4. Universidad de Dalhousie (ed.): «Thomas Raddall Selected Correspondence: An Electronic Edition.» (en inglés) (25 de giner de 1954). Consultat el 10 de maig de 2009.
  5. Hockey Heritage (ed.): «Montreal Hockey History» (en inglés). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  6. «Regard sur li hockey: The Rules of the Game» (en francés). Bibliotecas i Archius de Canadà (1877). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  7. McGill Gazette editorial=Biblioteques i Archius de Canadà idioma=francés (ed.): «Regard sur li hockey: University gazzette» (1877). Consultat el 29 d'agost de 2009.
  8. Plantilla:Cita publicació
  9. [1]. 2008. Isbn 978-1-894801-16-4

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons