Herbasana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Herbabona

L'herbasana, albarsana, herbabona o herba d'aigua (Mentha aquatica L.) és una herba del gènero Mentha i distribució holàrtica que es troba en tota la Comunitat Valenciana, Mallorca, Menorca i Eivissa, en torrents i llocs humits.


Característiques[editar]

És una planta aromàtica labiada de les espècies Mentha viridis i Mentha sylvestris, les seues fulles són arrugades, oblongues i en el marge dentat, són de color vert fosc. Florix en agost i setembre i les flors són de color rosa, violàcees o blanc en espigues cilíndriques en bràctees en forma de llança que pot aplegar a tindre vora els noranta centímetros d'alçada.

Usos[editar]

Es planta a la vora dels torrents i en jardins i és molt usada com a adop.

En esta herba, de fort aroma, es fan infusions tòniques i estimulants. S'utilisa també per a aromatisar certs licors i per a donar gust a alguns guisats.

L'herbasana és molt amprada en gastronomia i perfumeria pel seu aroma intens i fresc.

Varietats endèmiques en el Mediterràneu[editar]

Una varietat d'esta espècie, la rodriguezii, és endèmica de Menorca, florix de juliol a setembre i es troba en zones a on hi ha aigua tot l'any, especialment en barrancs i acantilats del sur de l'illa, com per eixemple en el barranc d'Algendar.

Híbrits[editar]

En l'herbasana d'aigua i la menta de l'espècie Mentha spicata s'obté l'híbrit estèril Mentha × piperita, conegut en anglés com a peppermint i que s'usa en les cultures anglosaxones per a perfumar dolços i licors.

Classes[editar]

  • Herbasana borda, labiada de l'espècie Mentha aquatica.
  • Herbasana pudenta, Mentha rotundifolia.
  • Herbasana vera, Mentha piperita.
  • Herbasana silvestre, Mentha sylvestris.

Enllaços externs[editar]

Referències[editar]