Guerrer de Moixent

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El Guerrer de Moixent, figura ibèrica datada cap al 400 a.C., descoberta en la Bastida de les Alcusses, Moixent (Valéncia)

El guerrer de Moixent és una manifestació escultòrica en bronze realisada pels ibers valencians. Te una dimensió de 7'3 centímetros d'altura, per lo tant podem afirmar que es tracta d'una figura mes be chicoteta. Fon trobada i descoberta en l'any 1932 en la partida rural de la Bastida de les Alcusses situada en Moixent (La Costera), dins d'un poblat iber. Actualment l'escultura es pot contemplar en el Museu de Prehistòria de Valéncia.

La funció de la figura era votiva i està datada entre els sigles V i VI abans de Crist. Està realisada en molta perfecció i gust per a les tècniques del moment. Porta tres armes, una ofensiva l'espasa o falcata i dos defensives, caixquerola i escut.

El cavall és de raça hispana-bereber, que és una de les que n'hi havia en aquell temps i que era una miqueta més gran que les atres. El seu us com element guerrer està datat no més llunt del sigle XII abans de Crist. Se'l considera com un dels elements distintius de la classe social, puix no tots tenien accés ad ells.

A l'igual que la Dama d'Elig, el guerrer de Moixent és un image iconica per als valencians.

Bibliografia[editar]

  • Fontelles, Antoni i Lozano, MªAngels. Text per a l'ensenyança de la Llengua Valenciana. Grup d'Acció Valencianista. 1982. ISBN 84-85872-03-7

Vore també[editar]