Fus horari

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Geogràficament els fusos horaris són cada una de les vintiquatre àrees en que es dividix la Terra i que seguixen la mateixa definició de temps cronomètric. Es diuen aixina perque tenen forma de fus de filar o de galló de taronja i estan centrats en meridians d'una llongitut que és múltiple de 15°. Anteriorment, la gent gastava el temps solar aparent, en lo qual l'hora es diferenciava llaugerament d'una ciutat a una atra si no es trobaven sobre un mateix meridià. L'ocupació dels fusos horaris va corregir el problema parcialment, al sincronisar els rellonges d'una regió al mateix temps solar mig.

Actualment la definició de fus horari es basa en les fronteres de països i regions, i els seus llímits poden ser prou irregulars. En este sentit a vegades se gasta la frase zona horària.

Zones horàries

Tots els fusos horaris es definixen en relació al Temps Universal Coordinat (UTC), el fus horari centrat sobre el meridià de Greenwich que, per tant, conté a Londres.

Ya que la Terra gira d'Oest a Est, al passar d'un fus horari a un atre en direcció Est hi ha que sumar una hora. Al contrari, al passar d'Est a Oest haurem de restar una hora. El meridià de 180°, conegut com llínea internacional de canvi de data, marca el canvi de dia.

Els països indicats en (N) o (S) utilisen horari d'estiu (hora per a aprofitar la llum solar): agreguen una hora en estiu. Els indicats en (N) pertanyen a l'hemisferi nort i, per tant, eixa hora l'agreguen en març o abril. Els indicats en (S) pertanyen a l'hemisferi sur, i agreguen una hora en octubre o novembre.