Francisco Javier Balmis

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Francisco Javier de Balmis i Berenguer
Francisco Javier Balmis, mege i militar valencià
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mege militar
Naiximent: 2 de decembre de 1753
Lloc de naiximent: Alacant, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 12 de febrer de 1819
Lloc de defunció: Madrit, Espanya

Francisco Javier de Balmis i Berenguer (Alacant, 2 de decembre de 1753Madrit, 12 de febrer de 1819) fon un mege militar valencià, cirugià honorari de la cort de Carles IV.

Son nom ha quedat vinculat a la Real Expedición Filantrópica de la Vacuna (coneguda com Expedición Balmis en son honor) que realisà per les colònies espanyoles d'Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota, un punt clau en l'història de la medicina.

Biografia[editar]

D'Espanya, Balmis viajà a La Havana, i més tart a Ciutat de Mèxic. En Ciutat de Mèxic serví com primer cirugià en l' Hospital de San Juan de Dios. Allí pogué investigar cures per a mals venéreus, que li servirien per a publicar més tart el Tratado de las virtudes del agave y la begonia (Madrit, 1794).

Al retornar a Espanya, fon mege personal de Carles IV. Persuadí al Rei d'enviar una expedició a Amèrica a propagar la recent descoberta vacuna de la pigota. Balmis fon l'espírit de l'expedició, la qual ixqué del port de La Corunya el 30 de novembre de 1803. D'allí viajà a Puerto Rico, Puerto Cabello, Caracas, Havana, Mérida, Veracruz i Ciutat de Mèxic. Portà la vacuna a llocs tan lluntans como Texas (hui EEUU) en el nort i a Nueva Granada (hui Colòmbia) en el sur.

En Ciutat de Mèxic, a Balmis li costà convéncer al virrei José de Iturrigaray, pero finalment ell i son fill foren vacunats.

En setembre de l'any 1805 Balmis viajà a bort del Magallanes, des d'el port d'Acapulco a Manila capital de les Filipines, i en l'any 1806 tornà a Espanya. Retornaria a Mèxic de nou en l'any 1810.

Esta gesta es conegué com la Real Expedició Filantròpica de la Vacuna, els tres héroes d'eixa expedició foren: Javier Balmis, Josep Salvany i Isabel Zendal.

Javier Balmis escrigué Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna, i traduí del francés un treball sobre el mateix assunt: Tratado histórico-práctico de Moreau.

El doctor Miguel Muñoz conservà i difongué la vacuna en Mèxic fins a l'any 1844, quan son fill Lluís es feu càrrec del proyecte. Darrere de Lluís Muñoz, el doctor Lluís Malanco continuà esta iniciativa i tots junts conseguiren salvar la vida de mils de chiquets americans.

Obra[editar]

  • Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna
  • Tratado histórico-práctico de Moreau, traduït del francés.

Noveles i película[editar]

En l'any 2016 es feu la película titulada 22 àngels que tracta sobre la Real Expedició Filantròpica basada en la novela d'Almudena de Arteaga de l'any 2010 titulada Los ángeles custodios, que narrava el fet. En l'any 2015 l'escritor Javier Moro també rememora qui fon el mege militar Francisco Javier Balmis que capitanejà el viage més memorable de l'Història en la seua novela titulada A flor de piel.

Operació Balmis[editar]

El Ministeri de Defensa denominà baix el nom de "Operació Balmis" a tot el dispositiu de les Forces Armades espanyoles de lluita contra el coronavirus COVID-19 en l'any 2020.

Vore també[editar]

Referències[editar]

  • «Balmis, Francisco Javier de», en Enciclopedia de México, vol. 2. Ciudad de México: 1996, ISBN: 1-56409-016-7.

Enllaços externs[editar]