Fèlits

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Felidae

Ngorongoro Crater, Tanzania (2288742082).jpg
Lleó en el Ngorongoro

Classificació científica
Regne Animalia
Filo Chordata
Classe Mammalia
Orde Carnivora
Família Felidae
Fischer de Waldheim, 1817

Els fèlits (Felidae) són una família de mamífers de l'orde Carnivora.[1] Excepte en l'Antàrtida, Oceania i algunes illes, se troben en tot el món i a excepció dels gueparts, totes les seues espècies presenten garres retràctils.

Orige i evolució[editar]

La família dels fèlits sorgí en Euràsia durant el Oligocen, possiblement a partir de la familia dels miàcits. Estos primers fèlits de chicotet tamany foren expandint-se, alcançant Àfrica i Amèrica del Nort a principis del Miocé. En el Miocé mig se diversificaren, apareixent els cridats dents de sabre (Machairodontinae), els felins i els panterins, que s'escamparen per Euràsia, Àfrica i Amèrica del Nort. A finals del Pliocé aplegaren també a Amèrica del Sur durant el denominat Gran Intercanvi Americà.[2]

Clasificació[editar]

Guepart
Gat del desert
Gat de Geoffroy
Gat cerval boreal
Gat de cap pla
Lleopart

Dins dels fèlits se troben les següents subfamilies, gèneros i espècies actuals:[1]

Referències[editar]

  1. 1,0 1,1 Felidae Don E.; Reeder, Dee Ann M. (eds.): "Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference". 3ª ed. Johns Hopkins University Press. Baltimore. 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.
  2. «Generalidades sobre los carnívoros del Villafranquiense superior en relación con el registro fósil de Fonelas P-1». Garrido, G. y Arribas, A. (2008).Cuadernos del Museo Geológico y Minero de España (10): pp. 85-146.

Enllaços externs[editar]