Espardenyà (menjar)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'espardenyà és un és un plat típic valencià que rep este nom per l'estranya mescla d'ingredients que ho componen. És un plat similar a l'All i pebre pero que ademés d'anguila inclou diversos tipos de carn, generalment pollastre encara que també és comú afegir-li ànet o conill i fins i tot ous escalfats.

Orige[editar]

L'orige d'esta recepta se situa en les vores del llac de l'Albufera situat a penes a uns dèu quilómetros al sur de la ciutat de Valéncia. Esta és una recepta relativament jove, creada a principis del sigle XX i sobretot és una recepta casual.

Història[editar]

En l'época de l'arreplegada de l'arròs, aplegaven multitut de jornalers a la ciutat de Sueca, els jornalers passaven el dia en la marjal, on menjaven, portant els aliments per a elaborar el menjar.

Un dia, un parell de colles de jornalers havien quedat en el molí de Baldoví, on anaven a fer el menjar, uns portaven aliments per a elaborar la típica paella Valenciana i l'atra colla lo necessari per a elaborar un atre dels plats tradicionals Valencians l'allipebre, en preparar totes les coses per a fer el menjar, es varen donar conte de que no havien portat arròs, per la qual cosa no es podia preparar la Paella, aixina que varen combinar tots els ingredients i varen elaborar una espècie de barreja, que no se sabia ben be lo que era, a lo que un dels comensals la va cridar Espardenyà, fent alusió a l'expressió Valenciana “Això és una espardenyà”, quedant batejat el plat d'esta manera.

Són numerosos els restaurants de El Palmar que realisen este plat previ encàrrec, que com a norma general no sol eixir en la carta pero és una delícia de la gastronomia valenciana.

Ingredients[editar]

Recepta per a quatre persones.

 • 400 g de pollastre
 • 400 g de conill
 • 500 g d'anguiles
 • 2 Creïlles grans
 • 1 Cap d'alls gran
 • 2 cullerades soperes de pimentó roig dolç
 • Una miqueta de pebre negre mòlt
 • 30 g d'armeles crues pelades
 • Jolivert
 • Sal
 • Oli d'oliva

Preparació[editar]

Pelem les creïlles i les tallem en tallades mijanes en el gavinet i les acabem trencant. Trossegem el pollastre i el conill. Netegem l'anguila i la trossegem (o se compren ya netes). Martafallem una miqueta els alls en la mà o en un gavinet.

Elaboració[editar]

Fiquem 4 cullerades d'oli en una paelleta, la posem a fòc mig. Li afegim sal al gust. Quan l'oli estiga calent afegim el pollastre i el conill, ho sofregim fins que no li quede sanc. Ara afegim els alls i ho sofregim junt en la carn fins que la carn estiga dorada. Afegim el pimentó roig i ho sofregim durant uns segons, no ho deixes molt que si es crema despuix amarga.

Aboquem l'aigua i ho deixem bollir durant 20 minuts, a fòc mig.

Mentres preparem una picada en 3 dents d'all, un parell de rametes de jolivert i un grapat d'armeles, ho podem fer en el morter o en una picadora.

Quan tingues la picada ho afegim al calder, de la mateixa manera que el pebre negre mòlt.

Passats els 20 minuts afegim les anguiles i les deixem bollir uns atres 10 minuts.

Ara afegim les creïlles i les deixem 16 minuts aproximadament.

Passats els 16 minuts, ho provem de sal i comprovem que les creïlles estiguen cuites, si estan tendres i de sal al vostre gust ya tenim l'espardenyà preparada.

Atres accepcions[editar]

La paraula espardenyà o espardenyada en llengua valenciana té atres accepcions:

 • Se diu al colp que se pega en una espardenya.
 • O l'incorrecció parlant una llengua que no és la pròpia, com els valencians parlant castellà o viceversa.

Referències[editar]