Enric Pastor Sanmiguel, "Pastoret"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Enric Pastor Sanmiguel, "Pastoret"
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Cantant
Naiximent: 1941
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 13 de maig de 2018
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Enric Pastor Sanmiguel, conegut popularment com a "Pastoret", (Valéncia, 1941 - 13 de maig de 2018), fon un cantador d'estil i versador d'albaes valencià.

Començà la seua carrera als 19 anys en un conjunt de música tradicional valenciana que ensajava prop de la seua casa, i que només un any despuix ya havia guanyat el seu primer premi en un concurs per a cantants novells de la Junta Central Fallera.

En una entrevista realisada per al periòdic Levante, digué:

En aquell temps la cançó popular podia ser rendable. Alguns companyers músics m'han dit més d'una volta que podia haver-me especialisat més en gèneros com el líric, on podria haver desenrollat més la meua capacitat vocal

Discípul del Manuel Marzal, el Chiquet de Mislata, en l'any 1966 Pastoret va crear la seua pròpia formació. Des de llavors va actuar en certàmens internacionals, participant en "cantaes" històriques i en les tres antologies del "cant valencià" celebrades al Teatre Principal de Valéncia.

Va gravar l'Himne Regional i decenes de temes relacionats en les festes i les tradicions valencianes, ademés dels himnes del Valéncia CF i del Llevant UD.

Enric Pastor, "Pastoret", ha publicat diversos discos de música de les seues cançons més populars, com:

  • El Faller
  • Himne a la Mascletà
  • Valéncia canta
  • Pastoret canta a Valéncia

També recopilacions de cançons populars valencianes, com: El Chocolater, Lo cant del valencià o L'entrà de la Murta, o l'album recopilatori titulat Vixca Valéncia, junt a Pilareta Garcia. També ha cantat l'Himne regional valencià.

En l'any 2016, Pastoret, anuncià la seua retirada del cant despuix de més de cinquanta anys com a figura del cant valencià. En maig de 2016 va rebre l'homenage de l'Associació d'Estudis del Cant Valencià (de la que fon el seu fundador), celebrant-se un concert per part dels seus companyers i discípuls del cant.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]