El Pueblo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Eixemplar facsimilar del diari "El Pueblo" nº 14.212, Any XL, del dumenge 29 d'octubre de 1933, dia en que arribaren les restes de Vicent Blasco Ibañez a la ciutat de Valéncia.

El Pueblo fon un periòdic editat en Valéncia, fundat en l'any 1894 per Vicent Blasco Ibáñez com a diari defensor del republicanisme, i desaparegut en l'any 1939.

Encara que va mantindre un tall molt polític en els seus primers anys (coincidint en la gestió de Vicent Blasco Ibáñez), en l'any 1906 fon canviant el disseny i els continguts, en més informació periodística i imàgens i major atenció a l'actualitat social, encara que sense perdre les seues característiques republicanes essencials. En la dictadura de Primo de Rivera i la censura, haurà d'abandonar la major part del contingut polític per a passar a dedicar les seues pàgines a qüestions d'oci i entreteniment.

Va canviar de titular en l'any 1929, quan ho adquirix Sigfrido Blasco-Ibáñez (fill de Vicent Blasco Ibáñez) i es fa càrrec de la direcció en substitució de Félix Azzati. Encara que l'arribada de la Segona República va paréixer augurar moments d'èxit per a la publicació, Sigfrido és apartat de la publicació i el diari es vincula en la Confederació Espanyola de Dretes autònomes (CEDA), modificant per complet la seua orientació política, lo que li va portar a perdre un número significatiu dels seus llectors tradicionals. En la Guerra Civil, la seua posició favorable als sublevats va provocar la seua confiscació.

Referencies[editar]