El Palleter (diari)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Palleter, fon el nom d'un bolletí d'informació i orientació valencianista que aparegué per primera volta en edició de paper en l'any 2001, escrit en llengua valenciana. En l'actualitat és una web que rep el mateix nom[1].

El nom que rebé el diari fon en reconeiximent a Vicent Doménech, conegut pel sobrenom de "El Palleter" un personage que fon molt popular i destacat en la Guerra de l'Independència Espanyola i que, segons la tradició, seria el primer en alçar el seu crit de revolta contra els francesos en la ciutat de Valéncia.

El primer número fon editat en setembre de l'any 2001 en motiu de la creació i composició de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), contava en huit pàgines en notícies i opinions referents a la cultura i llengua valencianes.

La AVLl sentencia a mort la llengua dels valencians.
El Palleter. Bolleti d'informacio valencianista (nº 1, setembre 2001)
Greus irregularitats envolten el bateig de la AVLl. La AVLl es el primer pas per a canviar el nom de la llengua dels valencians en la reforma de l'Estatut d'Autonomia. La AVLl va en contra de la seua propia Llei perque s'hauria d'haver compost fa dos anys. Els 21 academics cobraran 9.200.000 de pessetes, cosa que va en contra de la Llei. Unió Valenciana recorrerà als tribunals. El CVC no accepta que els academics cobren.
El Palleter. Bolleti d'informacio valencianista (nº 1, setembre 2001)

Referències[editar]

  • Web de El Palleter