Comarca Sierra de Francia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Comarca de Sierra de Francia»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Localisació de la Comarca Sierra de Francia en la província de Salamanca

La comarca Sierra de Francia se situa al sur de la província de Salamanca i té una superficie de 628,43 km².​ Llimita en el Camp de Salamanca al nort, en la Serra de Béjar a l'est, en Extremadura al sur i en Els Agadones a l'oest.


Historia[editar | editar còdic]

La presència humana en la zona està documentada des d'antic. Aixina, l'existència del dolmen de la Morisca en Nava de Francia, de l'abric rupestre del Canchal de les Cabres Pintades de Batuecas (declarat Be d'Interés Cultural), o de sis lagars rupestres en Linares de Riofrío, atesten este fet. Per un atre costat, s'han trobat vestigis en Cepeda, Santibáñez de la Serra, Sotoserrano o La Alberca que permeten afirmar l'existència d'antics castros prerromans en l'ubicació de les actuals poblacions.

Durant l'Edat Mija, el rei Alfonso IX de Lleó (1171-1230) va portar a terme el repoblament de la comarca per a reforçar la frontera sur del regne,​ havent creat en l'any 1213 el concejo de Miranda del Castañar,​ elevant-la a vila i passant a dependre de la mateixa la major part de la comarca, si be algunes localitats varen quedar fòra de dita jurisdicció, com Linares de Riofrío (que depenia del concejo de Monleón), El Maíllo (que ho feya de Ciutat Rodrigo), Pinedas (de Montemayor del Riu), o La Alberca (que era territori de realengo i, per tant, depenia directament de la monarquia lleonesa).

El repoblament es va fer en colons duts del nort de la península, pero també de França, procedents de la regió de la Gasconya, per mediació de Raimundo de Borgoña, noble francés casat en la reina Urraca I de Lleó, filla d'Alfonso VI de Lleó. És per esta raó per la que a esta serranía li la coneix com a Serra de França i per això existixen en ella alguns topònims d'influència francesa o llinages francesos, com Bernal o Gascón.

Ya en l'Edat Moderna, el 19 de setembre de 1636 Felipe IV d'Espanya va crear en favor de Juan Manuel Manrique de Zúñiga, el Marquesat de Valero, que va passar a englobar el territori de Valero, Endrinal, Sant Miguel de Valero, Els Sants, Frades de la Serra i El Tornadizo.

En la creació de les actuals províncies en l'any 1833, la Serra de França va ser inclosa en la província de Salamanca, en la Regió Lleonesa.

En l'any 1940, La Alberca es va convertir en el primer municipi en obtindre la distinció de Monument Històric-Artístic per la bellea i l'alt grau de conservació del seu caixco urbà tradicional, en la seua característica arquitectura de tramoneres en fusta i pedra.

Demografia[editar | editar còdic]

La comarca de la Serra de França de la mateixa manera que la majoria de les comarques salmantines, sofrix un gran decliu demogràfic. En esta comarca fins als anys 60 casi tots els seus municipis tenien entre 400 i 900 habitants (en excepcions com La Alberca, Miranda del Castañar o Linares de Riofrío) sent municipis dinàmics econòmica i demogràficament, aplegant al seu culmen en els anys 40 i 50. Pero des de l'èxodo dels anys 70 ha sofrit un fort descens demogràfic, i pràcticament tots els seus municipis tenen menys de 500 habitants i ademés tenen una tendència negativa.

Municipis i pedanies[editar | editar còdic]

Els municipis i pedanies que pertanyen a la comarca, són els següents:

Municipi
Aldeanueva de la Sierra
Casillas de las Erías, pedania de Santibáñez de la Sierra
Cepeda
Cereceda de la Sierra
Cilleros de la Bastida
El Cabaco
El Casarito, pedania de Nava de Francia
El Maíllo
El Tornadizo
Escurial de la Sierra
Garcibuey
Herguijuela de la Sierra
La Alberca
La Bastida
La Rinconada de la Sierra
Las Batuecas, pedania de La Alberca
Las Casas del Conde
Linares de Riofrío
Madroñal
Mata de Arriba, pedania de El Tornadizo
Miranda del Castañar
Mogarraz
Molinillo
Monforte de la Sierra
Nava de Francia
Navarredonda de la Rinconada
Pinedas
Prado Carreras, pedania de La Alberca
Puentes del Alagón, pedania de Santibáñez de la Sierra
Rebollosa, pedania d'Herguijuela de la Sierra
San Esteban de la Sierra
San Martín del Castañar
San Miguel de Valero
San Miguel del Robledo
Santa María de los Llanos, pedania de Santibáñez de la Sierra
Santibáñez de la Sierra
Sequeros
Sotoserrano
Valero
Ventas de Garriel, pedania de La Rinconada de la Sierra
Villanueva del Conde

Vore també[editar | editar còdic]