Cim del Bartolo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

El Bartolo és el cim o pic més elevat del Parage Natural del Desert de les Palmes del terme municipal Castelló.

Descripció[editar]

El Bartolo té una altura de 729 metros i se troba en el Parage Natural del Desert de les Palmes, entre els térmens de Castelló i Benicàssim a tan sols 3 Kms. de la mar. És un lloc ideal per a treballs de topografia i geografia. Des del Bartolo se pot visualisar tota la Plana de Castelló i les villes de Benicàssim, en dies clars de poden vore també les Illes Columbretes. En el mateix cim se troba un repetidor d'emissions de televisió i ràdio i també una creu, la Creu del Bartolo.

El nom del Bartolo[editar]

Originariament el nom del cim fon Alt del Colomer o Montsoriu pero l'arribada al Desert de les Palmes dels monjos Carmelites a finals del sigle XVII, en l'any 1694, donà pas a la nova denominació del propi Desert i del seu cim.

I és que la primera comunitat d'estos monjos estava composta per sol tres membres i un d'ells era el Germà Bartolomé, conegut com a Germà Bartolo. El citat Bartolomé o Bartolo, es va retirar a viure com un anacoreta durant varis anys en una cavitat situada propenca al cim del Montsoriu. Pese a que finalment va morir en Boltaña (Osca), en l'any 1728 en 81 anys, en 1751 es va construir en la montanya una ermita en honor a Sant Miquel i la montanya, en homenage al popular religiós, va ser nomenada en el seu nom, Bartolo. Segons conta José Soler Carnicer en el seu llibre titulat Leyendas y tradiciones de Castellón (2002).

Vore també[editar]

Referències[editar]