Ciències socials

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

Les ciències socials o humanes són les ciències que s'ocupen d'aspectes de l'home no tant en quant ser biològic sino en el seu aspecte d'individu que interacciona en atres dins d'un sistema o societat determinada. Es diferencien de les humanitats en el paper que otorguen a les senyes i al método científic, mentres que es distancien de les ciències experimentals perqué inclouen les representacions mentals i les suposicions dels individus estudiats (aspecte intern de l'observació).

Algunes ciències socials són:

Història[editar]

En l'Antiga Grècia no hi havia separació entre els tipo de ciència, tot era considerat coneiximent. El positivisme va escindir les branques del saber, que havien creixcut fins a exigir l'especialisació dels estudiosos per la impossibilitat d'abastar-les completament. El terme ciències socials apareix per primera vegada en el sigle XIX, en una obra de William Thompson.

Des del sigle XX la investigació va anar unida a l'estadística, buscant resultats comparables a atres àmbits científics. L'etnografia, pero, va reivindicar la investigació qualitativa com a pròpia de les ciències socials, encara que compatible en atres métodos d'anàlisis.