Catedral de Chartres

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
20050921CathChartresB.jpg

La Catedral de Nostra Senyora de Chartres (en francés: Cathédrale Notre-Dame de Chartres), és una iglésia catedralícia de cult catòlic romà baix l'advocació de la Mare de Deu de l'Assunció, en la ciutat de Chartres, en el departament d'Eure i Loir, en França, al nort-oest del país, a uns 80 km de la capital estatal, París. Aixina mateix és la seu de la Diòcesis de Chartres, en l'Archidiòcesis de Tours. Està inscrita en la llista del Patrimoni de l'Humanitat de la UNESCO des de l'any 1979.[1]

Esta catedral va marcar una fita en el desenroll del gòtic i va iniciar una fase de plenitut en el domini de la tècnica i l'estil gòtic, establint un equilibri entre abdós. És sumament influent en moltes construccions posteriors que es varen basar en el seu estil i les seues numeroses innovacions, com les catedrals de Reims i Amiens a les quals va servir de model directe.

La figura més important en l'història d'esta diòcesis va ser el bisbe Fulbert de Chartres, teòlec escolàstic reconegut en tota Europa.

Referències[editar]