Casa fortificada de Benitzaina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Casa fortificada de Benitzaina

La casa fortificada de Benitzaina, també denominada Alqueria de la partida de Benitzaina, és un edifici agropecuari, alqueria, que se situa en el terme municipal de Denia (província d'Alacant), i que fon construïda possiblement en el sigle XVIII.

Descripció[editar]

La casa se troba situada en l'interior, en la Partida de Benitzaina, prop del riu Gorgos. Consta de tres plantes en fachada principal orientada a llevant, disponent en ella d'una garita que la protegix. En tous superposts, que són majors en la planta baixa i de tamany més reduït en la part superior. El restant de la fachada és molt opaca, en l'existència de tous molt reduïts i la citada garita. Destaca l'escut situat sobre el llindar de l'accés.

En el costat sur se construí atra vivenda més baixa, en la que la seua fachada de llevant presenta pocs tous i a on destaca l'arc de mig punt de l'entrada.

La casa tingué una ampliació cap al nort, a on foren construïdes dos noves vivendes, que per les seues característiques daten del sigle XIX. En la fachada de ponent se disponen els patis, corrals i dependències com la mola i el trull per al calcigat de raïm.

En les proximitats, se troben dos Riurau per a la producció del raïm passa i una ermita de planta rectangular molt chicoteta.

Bibliografia[editar]