Cap d'Any

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Plantilla:Infotaula d'acontenyiment El cap d'any és el dia en que escomença un nou any civil i en el qual s'incrementa el conte d'anys. En moltes cultures, este acontenyiment se celebra d'alguna manera.[1] Per eixemple, el Cap d'Any del calendari gregorià correspon al dia 1 de giner, igual que passava en el calendari romà, pero existixen atres calendaris que situen el Cap d'Any de manera diferent.

Una de les costums per a celebrar l'efemèride és el raïm de la sort.[2] [3]

Problemàtica del dia de cap d'any[editar]

En el moment històric del pas del calendari julià al gregorià, hi hagué a sovint la problemàtica de quín era el primer dia de l'any. En algunes époques i països, el cap d'any (en el cas més generalisat, l'1 de giner) s'havia desplaçat al 25 de març, al 25 de decembre o inclús al 29 d'agost, d'acort en diferents efemèrides religioses o astronòmiques. Com a conseqüència, en l'any 1564 França hagué de promulgar l'Edicte de Roussillon per a unificar el cap d'any a l'1 de giner en tot el regne.

Referències[editar]

  1. Aveni, Anthony (2003). «Happy New Year! But Why Now?», Oxford University Press (ed.). The Book of the Year: A Brief History of Our Seasonal Holidays, pp. 11–28.
  2. «Raïm de la sort». Cultura popular . Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 7 giner 2015].
  3. http://www.lapaginademmm.com/tuvas.htm Costumbre de las 12 uvas (en castellà)