Bust de Nefertiti

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El Bust de Nefertiti

El Bust de Nefertiti és un bust considerat una de les obres mestres de l'art egipci, elaborat per l'Escultor Real Tutmose o Dyehutymose (engendrat per Dyehuty) (1330 a. C.), artesà i mestre escultor durant el regnat d'Akhenaton, i que tenia un taller d'escultura en la ciutat d'Amarna en l'época de l'Imperi Nou d'Egipte, concretament durant la Dinastia XVIII d'Egipte.

El bust fon descobert el 6 de decembre de 1912, en unes excavacions realisades per l'Orient-Gesellchaft i encapçalades per l'egiptòlec alemà, Ludwig Borchardt, en l'estudi de l'escultor real Tutmose en Amarna, nom aràbic d'una regió situada en la ribera oriental del riu Nil, célebre per ser l'enclave a on s'edificà la ciutat d'Amarna a amijanats del sigle XIV a. C.

L'escultura representa a Nefertiti (C. 1370 a. C. - C. 1330 a. C.), una gran regina de la dinastia XVIII d'Egipte, Gran Esposa Real d'Akhenaton. El seu nom egipci, nfr.u itn, nfrt.y.ty, se traduix com "Bondat d'Aton, la bella ha aplegat". La seua bellea fon llegendaria, pero despuix de la seua image sublim sembla que el seu paper polític i religiós en el desenroll de l'experiencia amarniana fon fonamental.

Es conserva en el Neues Museum, Berlin, Alemanya.

Enllaços externs[editar]

Commons