Bloque Nacionalista Galego

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bloque Nacionalista Galego - Bloc Nacionalsita Gallec (BNG)
President Guillerme Vázquez
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 1982
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Avda. Rodríguez de Viguri, 16-Bajo, 15703, Santiago de Compostela
Ideologia política Socialisme, nacionalisme, europeisme
Afiliació internacional -
Partits que la componen {{{partits}}}
Web http://www.bng-galiza.org

El Bloque Nacionalista Galego (en valencià Bloc Nacionaliste Gallec) és un partit polític espanyol de caràcter nacionalista gallec de esquerres del qual el seu ambit territorial es circunscriu en la comunitat autònoma de Galícia (Espanya). Adopta el enfoc de "front" i està format per militants individuals (no és una coalició de partits). Encara que, coexistixen dins del BNG varios grups i partits organisaors i reconeguts com a tals pel propi BNG i en els quals poden militar els militants del BNG. No obstant, la major part de la militància (70%) sols pertanyen al BNG. Ad estos militants se'ls diu independents. El independentisme també té cert calat entre la seua militància, especialment en els seus sectors més jovenils.

Actualment estan reconeguts com grups dins del BNG Union do Povo Galego, Espazo Socialista Galego, Esquerda Nacionalista, Partido Nacionalista Galego-Partido Galeguista, Unidade Galega (el qual s'integrà en el Bloc en 1994; tras disoldre's en 2003 passà a ser una corrent d'opinió), Colectivo Socialista, Inzar i militants independents. També s'encontra dins dels òrgans de direcció Encontro Irmandiño que té entre els seus membres a Xosé Manuel Beiras.

El seu protaveu nacional es Guillerme Vázquez. Galiza Nova és sa organisació jovenil.

La seua presència instituciona actual es`ta composta per 595 regidors, 15 diputats provincials, 12 diputats autonòmics, 2 diputats en el Congres dels Diputats i un senaor designat pel parlament de Galícia. Governa en majoria o per mig de pactes en varios ajuntament (concellos) de Galícia, sent Pontevedra la única de ls set grans ciutats gallegues del qual el seu govern alcalde pertany al BNG (en coalició en el PSdeG-PSOE.)