Blau

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Color blau

El color blau és una de les sis sensacions cromàtiques bàsiques de la visió humana normal. És el quint color de l'espectre solar i és el color del cel i de l'aigua del mar.

La percepció de que és provocada per la llum que té un espectre dominat per l'energia en una llongitut d'ona d'aproximadament 440-490 NM. Se considera un dels colors primaris aditius. En la roda de colors HSV, el complement de blau és el groc, és dir, un color corresponent a una barreja a parts iguals de llum roja i verda. En una roda de color basat en la teoria tradicional del color (RYB) a on el blau se considerà un color primari, el seu color complementari se considera que es de color taronja (basat en la roda de colors Munsell).

Blau és un dels térmens bàsics de color, i un dels sèt colors de l'espectre, intermig entre el violeta (morat) i cien. Es compon d'un número considerable de subcategoríes identificables que poden ser identificat en térmens descriptius com el blau marí (blau obscur), blau cian (o "blau-vert", en el llímit en la franja verda), o el blau cel, o blau senyera.[1]

La paraula en sí és d’orige germànic,[1] fon prestada a l'anglés per mig de l'antiga paraula francesa bleu, blo, "esblanquida, descolorida", a l'hora de l'antic franc blao.

També és u dels colors de la Real Senyera del Regne de Valéncia.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons